Většina uprchlíků z Ukrajiny tu jen vysává dávky. Na Čechy pak vláda nemá peníze, zuří Okamura

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

K VĚCI 3.8.2023

Většina ukrajinských uprchlíků v Česku jen vysává dávky, řekl předseda hnutí SPD Tomio Okamura v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle něj vláda vyplatila Ukrajincům 45 miliard korun, zatímco českým občanům tvrdí, že na ně nemá peníze.

„Fialova vláda se chlubí, že Česká republika v přepočtu na počet obyvatel přijala nejvíce migrantů z Ukrajiny. To, si myslím, opravdu není nutné,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okamura a Babiš brnkají na notu opuštění EU. Nám jde o ekonomiku a ekologii, říká Pekarová

Podle něj je potřeba pomoci skutečným válečným uprchlíkům. „Většina Ukrajinců jsou ekonomičtí uprchlíci, kteří tady vysávají sociální dávky. To je potřeba ukončit,“ zdůraznil předseda hnutí SPD.

Zároveň kritizoval kabinet za vyplácení dávek. „Fialova vláda Ukrajincům vyplatila 45 miliard korun za rok a pak řekne českým důchodcům, českým maminkám s dětmi, že na ně nemá peníze? To je fakt hnus. Odporný,“ uvedl Okamura a zdůraznil, že SPD s tím nesouhlasí. „Pro nás je český občan na prvním místě,“ dodal.

Podle Okamury jezdí mnoho Ukrajinců přes léto zpět do vlasti. „České dráhy a Student Agency zvýšily počet spojů teď v létě na Ukrajinu, protože Ukrajinci tam masově jezdí na dovolenou,“ tvrdí Okamura.

Najděte si práci, říká Jurečka

Navzdory kritice stát na začátku července zpřísnil podmínky pro získání příspěvku na ubytování, což ukrajinským uprchlíkům přineslo nemalé komplikace. Ačkoliv si mnozí stěžují, že nemají peníze na zaplacení nájmu, ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) jim poslal jasný vzkaz.

„Za parametry si stojím. Jasně jsme popsali, kdo jsou ohrožené skupiny, u těch jsme je nezměnili. Najděte si práci, je jí tady dost – můžete jít pracovat,“ reagoval. Uprchlíci mají nárok na humanitární dávku. Ta slouží mimo jiné i na ubytování. Její výše se vyměřuje podle součtu všech jejich příjmů.

I přes kritiku ze strany SPD by se podle stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelky (ANO) mělo ministerstvo na podporu uprchlíků znovu zaměřit. „Je vidět, že problém vyhřezne někde jinde, a je potřeba ho akutně řešit. Míč je na straně ministerstva,“ řekl.

Tagy:
peníze Ukrajina CNN Prima NEWS Tomio Okamura České dráhy uprchlík Česko Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky