Většina zraněných při střelbě ve škole zůstává v nemocnici. Lékař poukázal na vliv psychiky

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Zranění z Filozofické fakulty

Většina zraněných ze čtvrteční střelby stále zůstává v péči lékařů v pražských nemocnicích. Někteří se ale na svátky už dostali domů. Jeden z lékařů pro CNN Prima NEWS uvedl, že právě psychický stav je pro zraněné velmi důležitý, a proto se jim snaží maximálně vyjít vstříc, i co se týče návštěv jejich blízkých.

Střelba v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy si vyžádala 14 životů a více než dvacet lidí útočník zranil. Ty záchranáři převezli do pražských nemocnic. Nejvíc jich je aktuálně v nemocnici Motol, kde jsou všichni ve stabilizovaném stavu.

ČTĚTE TAKÉ: Slova hrdinů čtvrtečního útoku. Na tohle se nikdy nepřipravíte, říkají zasahující policisté

„Ze sedmi přijatých zraněných po čtvrteční střelbě jich aktuálně zůstává v naší péči šest – dvě pacientky jsou na anesteziologickém resuscitačním oddělení. Jedna je na jednotce intenzivní péče třetí chirurgické kliniky, další jsou na jednotkách intenzivní péče. Jednu pacientku se středně těžkým poraněním horní končetiny jsme ke včejšímu dni propustili do domácího ošetřování,“ sdělila CNN Prima NEWS v úterý mluvčí FN Motol Jana Krejčí Merxbauerová.

V nemocnici na Královských Vinohradech je v tuto chvíli hospitalizováno pět pacientů. „Dva z původních sedmi byli propuštěni v pátek, ostatní zůstávají nadále v péči. Přičemž dva z pacientů zůstávají ve velmi vážném stavu,“ uvedla mluvčí FN Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Fakultní nemocnice Na Bulovce přijala tři pacientky. Dvě zamířily rovnou na operační sál. „Jedna byla po zhodnocení poranění přijata na ortopedickou kliniku, kde čeká na odložený operační výkon na dolní končetině. Z těch dvou pacientek, které jsme operovali my, měla jedna mnohočetná střelná poranění. Druhé jsme ošetřili operačně poranění dolních končetin a byla propuštěna během svátků domů, nadále k nám bude docházet ambulantně,“ konstatoval primář Chirurgické kliniky FN Bulovka Pavel Horák.

Všeobecná fakultní nemocnice přijala po střelbě tři raněné. Dva už propustila, což CNN Prima NEWS potvrdila i mluvčí nemocnice Marie Heřmánková: „V tuto chvíli tam zůstává pouze jeden muž, který byl postřelený. U nás jsme ho operovali a nyní leží na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je poměrně vážný, takže u nás ještě nějakou dobu zůstane.“

Nemocnice na Františku ošetřila čtyři raněné, dva hospitalizovali a krátce nato je lékaři propustili. Do Ústřední vojenské nemocnice dorazili ve čtvrtek tři zranění. Informaci o jejich stavu však dosud nemocnice nesdělila.

Lékaři myslí i na psychický stav pacientů. Podle jednoho z nich se snaží vyjít obětem maximálně vstříc a umožňují jim kontakt s blízkými. Psychické následky ale můžou mít i ti, které střelec fyzicky nezranil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obrovská vlna solidarity: Ve sbírce pro rodinu v Klánovicích se vybralo na osm milionů

Tagy: