Slova hrdinů čtvrtečního útoku: Na tohle se nikdy nepřipravíte, říkají zasahující policisté

Čtvrteční útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze má své hrdiny. A nejsou jimi jen samotní studenti, pedagogové a další zaměstnanci školy, ale také policisté, kteří na místě zasahovali. Museli jednat rychle, bez zaváhání, v prostorách a pravděpodobně i v situaci, ve které byli poprvé v životě. O své pocity a průběh zásahu se podělili v dojemném videu Policie ČR.

„Člověk nevěří tomu, že něco takového zažije. Zpočátku tam byl hrozný chaos, nikdo nemohl uvěřit, že se to skutečně děje,“ uvedla podpraporčice Nela Musálková ve videu sdíleném na sociální síti X a její slova potvrdil i podporučík Radomír Bohuslávek, který dodal, že uvěřil až v polovině zákroku.

ČTĚTE TAKÉ: Noční můra bezpečnostního sboru, řekl o vrahovi Vondrášek. Zmínil zásadní indicii v případu

Na takovéto situace jsou během výcviku poctivě připravováni a simulace působí velmi reálně. Proto měl prý Bohuslávek zpočátku pocit, že se jedná o pouhé cvičení a během chvilky někdo přiběhne a řekne „STOP“. Bohužel, nestalo se tak.

„Najednou slyšíte, že se opravdu střílí. Zjistíte, že ten střelec je na střeše. Pak k vám začnou chodit evakuování lidé, kteří jsou opravdu ve stresu a bojí se,“ popsala Musálková a dodala, že v tu chvíli se jim snažili poskytnout největší komfort, co mohli – bezpečí.

Komplikace během zásahu

Situaci jim neulehčil ani fakt, že prostory budovy neznali. „Vy jste poprvé v životě v budově, která je navíc veliká a poměrně složitá. Největší problém bylo najít vstup na půdu, která vedla ke střelci. Naštěstí se nám podařilo najít jednoho studenta, který nám vyznačil vstup do pátého patra. Kde jsme narazili na první zraněné osoby,“ sdělil Bohuslávek.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

S kolegy se rozdělili a zatímco část pátrala po střelci, někteří se starali o zraněné a evakuaci osob z budovy. I zde byla situace komplikovaná, protože studenti jednali správně a zabarikádovali se v učebnách. „Byli vyděšení, takže nereagovali na naše výzvy a muselo docházet k násilným vstupům do mnoha tříd,“ vysvětlil podporučík.

Část studentů se naštěstí podařilo bezpečně vyvést z budovy, zraněným museli policisté poskytnout základní pomoc. „My nemůžeme vzít záchranný tým dovnitř, protože ten prostor pro ně není bezpečný a my je tam nemůžeme vpustit. Takže je všechno na nás, aby se provedlo prvotní ošetření, což bylo ve většině případů střelné zranění,“ dodal Bohuslávek.

Poté byla potřeba zraněné vynést z budovy ven, což s ohledem na páté patro bylo podle slov podporučíka fyzicky velmi náročné: „Ti policisté ze sebe vydali všechno. Nakonec se podařilo všechny osoby vytahat ven a předat je záchranné službě.“ Střelec se připravil o život vlastní rukou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zmatek, strach a bezmoc, popisují svědci z blízkého okolí fakulty. Chválí jednání policie

Tagy:
Policie ČR krimi policejní zásah Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba útočník Nela Musálková Radomír Bohuslávek