Rusko posílá do války i ženy z trestaneckých kolonií. Putin tím řeší vysoké ztráty, tvrdí Kyjev

Rusko na frontu nasazuje vězenkyně, chce tím vyřešit utrpěné ztráty, uvedlo v pondělí ukrajinské ministerstvo obrany. Nasazení až stovky trestankyň do bojů potvrdila i Olga Romanovová z neziskové organizace Rusko za mřížemi.

„Minulý týden byl spatřen vlak s lůžkovými vozy pro převoz vězňů jedoucí směrem k Doněcké oblasti. Jeden z vagónů byl plný trestankyň,“ napsalo ministerstvo v pravidelné zprávě.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní záběry z tajné základny u Kyjeva: Reportér natáčel výcvik jednotky Anthropoid

Podle Olgy Romanovové, spoluzakladatelky organizace pro práva vězňů Rusko za mřížemi, úřady ženy naverbovaly v trestaneckých kolonií na jihu Ruska. „Nevím přesně, o jaké trestankyně šlo, ale pracovaly v obci Kushchevka, která se nachází na jihu Krasnodaru,“ potvrdila podle webu The Moscow Times Romanovová. Zároveň se domnívá, že na frontu již bylo posláno kolem stovky žen z vězeňských zařízení. Není však zřejmé, jestli se jednalo o dobrovolné narukování, nebo o důsledek nátlaku.

Podle ukrajinských představitelů se jedná o způsob, jakým chce prezident Vladimir Putin nahradit ztráty, které Rusko během konfliktu utrpělo. Od začátku války mělo přijít o více než 160 tisíc vojáků, tvrdí Kyjev. Podobné odhady ale není možné během válečného konfliktu nezávisle ověřit.

O možném zapojení trestaných žen informovalo ukrajinské ministerstvo obrany už na začátku února. Ruské síly se v té době měly snažit přivést vězenkyně do obce Snižne, nacházející se v Doněcké oblasti.

Zapojení žen si Rusové nepřejí

V průzkumu z roku 2020, tedy ještě před válkou, který vyhotovilo ruské státní výzkumné centrum veřejného mínění, uvedlo 63 procent Rusů, že nechce, aby jejich dcery vstupovaly do armády. Na 42 procent z nich dokonce souhlasí s tvrzením, že armáda není „ženskou záležitostí“ a měla by být tvořena výhradně muži. V květnu stejného roku upřesnil ministr ruský obrany Sergej Šojgu, že ve službách ozbrojených sil je 41 tisíc žen. Napsal to britský web Metro.

Tagy:
Vladimir Putin armáda Ukrajina Rusko Kyjev vojačka vězenkyně ruská invaze na Ukrajinu Olga Romanova