Havárii dronu má Moskva za provokaci. Na Ukrajině vybouchlo auto s kolaborantem

Ruský bojový letoun Su-27 v úterý podle USA zasáhl vrtuli amerického průzkumného dronu Reaper, dron se následně zřítil do Černého moře. USA si kvůli incidentu předvolaly velvyslance Ruska, Moskva považuje střet za provokaci. V Melitopolu vybouchlo auto, ve kterém zřejmě seděl Ivan Tkach, kolaborant dosazený do vedení města Rusy. Úředník nepřežil. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na sjezdu rusofilů tvrdil, že Evropa čím dál víc podléhá nacismu.

V centru dočasně okupovaného města Melitopol došlo v úterý večer k silné explozi. Ve voze, který explodoval, seděl pravděpodobně úředník zastupující okupační úřady, píše ukrajinský web Pravda. Ivan Tkach byl v Melitopolu známou osobností, píše ukrajinský web Focus. Ukrajinské portály úředníka nazývají kolaborantem.

Za provokaci označil ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov úterní incident, při němž se po možném střetu s ruskou stíhačkou zřítil do Černého moře americký bezpilotní letoun. Americká strana podle diplomata nesdělila, zda bude mít tato záležitost pro Rusko nějaké následky. Informovala o tom agentura Reuters.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kocáb o válce: Máme tu čest s opravdovým zlem. Plány Pavla a Čaputové mají emocionální rozměr

Armáda Spojených států sdělila, že ruský bojový letoun Su-27 se srazil s americkým průzkumným dronem MQ-9 Reaper a zasáhl jeho vrtuli. Dron byl v důsledku toho zničen. Incident se podle ní stal kvůli „nebezpečnému a neprofesionálnímu chování ruské strany“. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americký stroj spadl kvůli prudkému manévrování a že ruské stíhačky s ním nebyly v kontaktu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na zřizovacím sjezdu Mezinárodního hnutí rusofilů prohlásil, že čím dál více evropských zemí „podléhá nacismu“. Zároveň podle ruských státních agentur předpověděl, že hnutí přátel Ruska v zahraničí se určitě stane terčem rozsáhlé diskreditační kampaně na Západě.

Rusko už více než rok vede agresivní válku proti Ukrajině, která je největším pozemním vojenským konfliktem v Evropě od druhé světové války a která si vyžádala desítky tisíc obětí.

Tagy:
Moskva dron Ukrajina on-line USA Rusko Černé moře Vitalij Kličko Druhá světová válka Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Armáda Spojených států amerických