Harrisová chce do voleb proti Trumpovi. Udělám vše, abych ho porazila, slíbila

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová podle agentur potvrdila, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby. Udělá prý vše, co bude v jejích silách, aby kandidáta republikánů Donalda Trumpa porazila. Prezidentu Joeovi Bidenovi, který v neděli oznámil své odstoupení z kampaně za znovuzvolení, poděkovala za podporu. Jeho rozhodnutí označila za vlastenecké a nesobecké.

„Jsem poctěna prezidentovou podporou a hodlám si tuto nominaci zasloužit a získat ji,“ uvedla Harrisová v písemném prohlášení. Slíbila také, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby sjednotila Demokratickou stranu a Spojené státy a porazila Trumpa a jeho „extrémní program“.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo místo Bidena? Ve hře je bývalá první dáma, úřadující viceprezidentka i podnikatel s vínem

„Společně budeme bojovat. A společně zvítězíme,“ uvedla.

Biden záhy po svém prohlášení o odstoupení uvedl, že Harrisová má pro boj o Bílý dům jeho plnou podporu. Podle něj bylo rozhodnutí v roce 2020 vybrat si Harrisovou za kandidátku na viceprezidentku tím „nejlepším, jaké udělal“.

Spekulace o guvernérech

Devětapadesátiletá Harrisová by se v případě potvrzení stala první černoškou v historii země, která by stanula v čele kandidátky velké strany na prezidentku USA. Je již první ženou a političkou tmavé pleti v roli viceprezidentky. O tuto funkci se v minulosti ucházely v roce 1984 demokratka Geraldine Ferrarová a před 16 lety republikánka Sarah Palinová.

Hlavou státu Harrisová už krátce byla. Stalo se tak v listopadu 2021, a to na několik hodin, když prezident Joe Biden při nemocniční prohlídce absolvoval „rutinní kolonoskopii“.

Před volbami v roce 2020 se Harrisová nejprve ucházela o nominaci na prezidentského kandidáta demokratů, už v prosinci 2018 ale z klání odstoupila. Podle agentury Reuters její kampaň sice na začátku vypadala nadějně, avšak nakonec se jí nepodařilo kandidaturu přesvědčivě obhájit ani získat dostatek peněz na kampaň. Politička byla jedinou ženskou zástupkyní menšin v souboji o nominaci.

Není jasné, zda nyní Harrisovou vyzvou na souboj o demokratickou nominaci jiní vysoce postavení členové strany. Kromě ní se v posledních dnech spekulovalo jako o možných uchazečích o nominaci o guvernérovi Kalifornie Gavinovi Newsomovi, guvernérce Michiganu Gretchen Whitmerové či ministrovi dopravy Petovi Buttigiegovi.

Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s Trumpem. Ta rozvířila otázky o jeho zdravotním stavu a schopnostech zvládat po další roky náročnou funkci.

Nejhorší prezident v historii, říká Trump

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se domnívá, že Harrisová by byla v listopadových prezidentských volbách v USA snazší soupeř než Joe Biden. Bývalý prezident Trump to řekl v rozhovoru s televizí CNN. Bidena označil za nejhoršího prezidenta v historii Spojených států.

„Křivák Joe Biden nebyl způsobilý kandidovat na prezidenta a rozhodně není způsobilý vykonávat funkci. A nikdy nebyl,“ napsal v neděli Trump na své sociální síti Truth Social. „Všichni kolem něj, včetně jeho lékařů a médií, věděli, že není schopen být prezidentem,“ dodal. Prezidentem se Biden podle Trumpa stal pouze díky lžím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demokraté mají o Bidenově náhradníkovi jasno, píše CNN. Kdo může vyzvat Trumpa ve volbách?

Tagy: