Na zemi krvácela žena, všichni utíkali. Svědek popsal teroristický útok na Novém Zélandu

Viděl jsem ženu ležet na zemi a krvácet, spousta lidí běžela proti mně a všichni mi říkali, ať utíkám, popsal svědek pátečního teroristického útoku v supermarketu v Aucklandu na Novém Zélandu. Útočníka, který pobodal sedm lidí a jehož jméno už místní úřady zveřejnily, následně policie zastřelila. Supermarket oznámil, že minimálně dočasně stahuje z regálů všechny nože a nůžky.

„Křičela o pomoc, tak jsem ji tam nemohl nechat. Ležela na zemi a krvácela, ale lidé běželi opačným směrem než já a řvali na mě, bych utíkal pryč,“ cituje web Daily Mail svědka pátečního útoku Amita Nanda. Jen pár sekund poté se tváří v tvář setkal s útočníkem.

Novozélandské úřady navzdory přání premiérky Jacindy Ardernové zveřejnily pachatelovu totožnost. Jednalo se o 32letého Srílančana Ahameda Aathila Mohameda Samsudína. Podle Ardernové byl inspirován takzvaným Islámským státem (IS). V poslední době byl navíc pod neustálým dohledem policie. Když vyrazil do supermarketu, policie se domnívala, že si jde jen nakoupit.

„Když jsem přiběhl k ženě, najednou se přede mnou zjevil muž s nožem v ruce a dokola opakoval ‚Alláhu, Alláhu‘,“ pokračoval Nand. Po chvíli se k němu prý přiblížil policista v civilu a pošeptal mu, že útočíka zastřelí. „Pak už jsem slyšel jen výstřely,“ popsal svědek.

Samsudín pobodal pět lidí, další dva lidé byli zraněni při potyčce. Tři zranění jsou podle informací policie v kritickém stavu v nemocnici, další tři jsou stabilizovaní nebo mimo ohrožení života. Sedmý zraněný se zotavuje doma. Nejmladší obětí je 29letá žena, nejstarší 77letý muž.

Z regálů zmizely nože i nůžky

Maloobchodní řetězec Countdown, v jehož obchodě se útok odehrál, v sobotu oznámil, že stahuje z regálů veškeré nože a nůžky. „Zvažujeme, zda bychom je měli dále prodávat. Chceme, aby se veškerý náš personál cítil v práci bezpečně,“ vysvětlila generální manažerka pro bezpečnost Kiri Hannifinová.

Premiérka Ardernová se zavázala co nejrychleji zpřísnit protiteroristické zákony. „Slibuji, že hned po dalším zasednutí parlamentu práci na co nejrychlejším schválení zákona dokončíme. Nejpozději do konce měsíce,“ prohlásil s odkazem na protiteroristickou normu, která mimo jiné kriminalizuje i přípravu a plánování činu.

Ardernová ale zároveň dodala, že nelze předpokládat, že by přísnější zákon v tomto případě útoku zamezil. „Jednalo se o vysoce motivovaného jedince, který jako záminku k útoku využil návštěvu supermarketu. Jde o velmi výraznou souhru okolností,“ dodala premiérka.

Ahamed Aathil Mohamed Samsudín byl kvůli podpoře násilné ideologie inspirované Islámským státem pod dohledem od roku 2016. Na Nový Zéland přicestoval v roce 2011 se studentským vízem a bez podezření, že by měl extremistické názory. Tamilský muslim se jako uprchlík ucházel o azyl, který získal v roce 2013.

Chtěl zapůsobit na přátele na Facebooku

Jeho bratr sdělil médiím, že útočníkova rodina posílá lásku a podporu všem zraněným. Samsudín podle něj trpěl psychickými problémy a chtěl zapůsobit na své přátele na Facebooku.

„Když jsme mu řekli, aby na všechny ty věci, kterými je posedlý, zapomněl, položil telefon. Když mu došlo, že udělal chybu, volal nám zpátky. Udělal však další chybu a je nám samozřejmě velmi líto, že se ho nepodařilo zachránit,“ konstatoval útočníkův bratr.

Tagy: