Smrt Putinových velitelů v přímém přenosu. Denacifikovali jsme jich šest, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinci zasáhli raketou vůz s ruskými důstojníky.

Ukrajinci zasáhli raketou auto s ruskými veliteli

Ukrajinské síly hlásí dílčí úspěch. Pomocí rakety se jim totiž podle všeho podařilo zlikvidovat šestici vysoce postavených důstojníků ruské armády. Kromě toho mělo při zásahu zahynout několik dalších ruských vojáků. Informují o tom sami Ukrajinci, kteří video se zásahem umístili na sociální sítě. Autenticita podobných videí a sdělení se ale v době válečného konfliktu prakticky nedá nezávisle ověřit.

„Skupina velitelů byla na cestě z mítinku velení. V ten moment na ně už číhali naši věhlasní kozáci. Šest velitelů a dalších pět vojáků bylo oficiálně denacifikováno a demilitarizováno,“ uvedl na sociální síti Telegram ukrajinský plukovník Anatolij Štefan.

Ten ke svému příspěvku připojil video, v němž ukazuje, co se ukrajinským raketometům podařilo zasáhnout. Celá akce se měla odehrát na Donbase, poblíž města Avdijivka blízko Doněcku. Přesné datum není uvedeno.

Dvojice ruských vozidel jede po silnici, když v tom první z nich zasáhne raketa. Vůz, v němž se měli nacházet vysoce postavení důstojníci ruské armády, dostal přímý zásah. V jízdě sice pokračuje dál, ale spíš jen setrvačností, navíc sjíždí ze silnice a pokračuje dál rovně, zřejmě bez jakéhokoliv přičinění řidiče.

Raketový úder byl pro osádku druhého vozu natolik nečekaný, že jeho řidič nezvládl řízení a v zatáčce, kterou se pokoušel vybrat, nakonec auto převrátí.

Celková bilance je podle Ukrajinců šest zlikvidovaných ruských velitelů a neutralizován měl být také jejich doprovod, který měl činit pět vojáků ve zbrani.

Útok jako odveta za Mariupol?

Útok měli mít podle plukovníka Štefana na svědomí příslušníci 56. motorizované brigády ukrajinské armády. Jeho oficiální umístění je běžně město Mariupol, toho času zdevastované a okupované.

Rusové na Ukrajině ztratili už řady důstojníku. Zahynuly při odvetných raketových úderech, padly za oběť ostřelování dělostřelectva nebo přesným ranám odstřelovačů. Denně přichází i o obrněnou pozemní a leteckou techniku, stejně tak i o pěšáky.

Podle Ukrajinců počet zlikvidovaných ruských vojáků již přesáhl hranici 40 tisíc. Sami své ztráty vyčíslili na zhruba 10 tisíc vojáků. Rusové pro změnu uvádí, že ukrajinské ztráty jsou více než dvakrát vyšší. Tyto údaje ovšem nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka raketa invaze Ukrajina Donbas Mariupol Doněck Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu