Stažení z NATO, soumrak Ukrajiny a hon na Bidena. Trump se chce vrátit ve velkém stylu

Donald Trump

Trump zvítězil i v primárkách v New Hampshire

Kdyby se Donald Trump vrátil podruhé do Bílého domu, změnil by podle některých odborníků Spojené státy k nepoznání. To se sice říkalo už o prvním mandátu, teď už by prý ale Trumpa nedrželo nic zpátky. Bát by se podle listu The New York Times měli například v NATO, na Ukrajině, ale i v rodině prezidenta Joea Bidena.

Exprezident Donald Trump zatím projíždí primárkami jako nůž máslem. Zvítězil v Iowě i New Hampshiru a konkurenti z republikánského tábora mu postupně odpadají. Dříve už to vzdal Trumpův někdejší viceprezident Mike Pence, v posledních dnech odstoupili podnikatel Vivek Ramaswamy i floridský guvernér Ron DeSantis, který v minulosti v průzkumech nad Trumpem dokonce vedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump přísně tají, koho chce za viceprezidenta. Ve hře je i republikánská noční můra

Krok s Trumpem drží už jen republikánka Nikki Haleyová. Pokud exprezident primárky vyhraje, v cestě mu bude s největší pravděpodobností stát „pouze“ Joe Biden. Jestli se Trump do Bílého domu vrátí, naváže podle expertů okamžitě na základní pilíře svého předchozího mandátu a svou politiku ještě významně umocní a prohloubí.

Odstoupení z NATO

Zřejmě nejkontroverznější myšlenkou, která se v kontextu možného návratu Trumpa do čela USA skloňuje, je odstoupení Washingtonu z NATO (nebo významné utlumení vlivu Spojených států v paktu), což by mohlo vyústit v praktický rozpad celé Aliance.

Na první pohled to zní trochu sci-fi. Vždyť Trump takovou možnost během svého minulého mandátu měl a nikdy ji nevyužil. Navíc přece v rámci prezidentské administrativy nerozhoduje pouze sám. Nejde proto jen o démonizaci Trumpa? Podle některých expertů nikoli.

„Během Trumpova působení v úřadu ke stažení nikdy nedošlo, protože se vždy našel někdo, kdo mu to rozmluvil. Ale oni jeho názor nezměnili. A pokud bude Trump v roce 2024 znovu zvolen, nikdo z těchto lidí v Bílém domě nebude,“ píše se v analýze uznávaného magazínu The Atlantic, podle kterého Trumpovi v tomto ohledu radil například viceprezident Pence, s nímž se později rozhádal.

„V příští administrativě by měl Trump kolem sebe už jen samé přitakávače,“ sdělil pro CNN Prima NEWS politický komentátor Roman Joch.

Pokud by se americká armáda skutečně stáhla z Evropy, pro kontinent by to znamenalo bezprecedentní bezpečnostní ránu. A to v době, kdy Německo varuje, že Rusko plánuje útok na další evropské státy.

Ukrajinský „mír“

Nad možností druhého mandátu Trumpa nejásají ani v Kyjevě. Exprezident totiž v minulosti prohlásil, že by válku vyřešil do 24 hodin. Z toho vyplývá, že by ve hře s největší pravděpodobností bylo přepuštění některých ukrajinských okupovaných území Rusům. Což ukrajinská vláda odmítá.

Na druhé straně jsou ale USA stále vrchním podporovatelem Kyjeva a na ukrajinskou administrativu by mohl Trump pořádně zatlačit. Už před jeho prvním mandátem se objevovaly obavy z Trumpovy zahraniční politiky a nakonec jeho administrativa relativně překvapila, a to především uklidněním situace na Blízkém východě.

Biden na mušce

Podle listu The New York Times si ale Trump nebude vyřizovat účty jen na mezinárodním poli, ale i v osobní rovině. Dokonce se spekuluje o tom, že by mohl vést odvetnou bitvu proti lidem, kteří způsobili, že je teď vláčený po soudech. Políčeno má prý i na prezidenta Bidena.

„Pokud Trump získá další funkční období, prohlásil, že využije ministerstvo spravedlnosti k tomu, aby jeho protivníci byli vyšetřováni a obviněni z trestných činů. V červnu mimo jiné řekl, že jmenuje skutečného zvláštního prokurátora, který půjde po prezidentu Bidenovi a jeho rodině,“ napsal americký list.

Biden měl už dříve potíže s přechováváním tajných dokumentů (stejně jako Trump) a mnoha obviněním čelil i jeho syn Hunter.

V neposlední řadě se Trump podle odborníků chystá znovu tvrdě bojovat proti migraci. Soustředit se chce nejen na příchozí z Mexika, ale i na cestující, kteří využívají leteckou dopravu.

Tagy: