Izrael nasadil obávané Ocelové žihadlo. Supermoderní zbraň má převálcovat Hamás

Izraelské minomety

Reportér CNN popisuje novou izraelskou zbraň

Izrael do války s teroristickým hnutím Hamás nasadil novou zbraň – technologicky mimořádně vyspělý typ minometu přezdívaný Ocelové žihadlo. Vojáci jsou jím schopni pálit velmi přesně a především rychle bez předchozích salv.

Nový izraelský minometný systém Ocelové žihadlo nepotřebuje zdlouhavou přípravu na přesný úder. „Je ovládán přes počítač, do kterého vložíte data o lokaci cíle a minometný tým na něj může rovnou pálit a přesně jej zasáhnout. Alespoň to tvrdí Izraelské obranné síly,“ vysvětlil reportér CNN Nic Robertson.

Běžný minomet využívá pěchota, a to jak blízko k bojovým liniím, tak i klidně dál od ní. Problém u něj je s přesností a náročností míření. Když využíváte klasický minomet, tak potřebujete někoho vepředu, který vidí, co trefujete. Trvá to až tři salvy, než skutečně dobrý minometný tým přesně zasáhne svůj cíl.

Izraelci jsou s Ocelovým žihadlem schopni velmi rychle a hlavně přesně lokalizovat malé jednotky nepřátel třeba podle toho, že právě stříleli. „Když spatří na bitevním poli jednotku Hamásu či Islámského džihádu třeba s protitankovou zbraní, kterou například v pondělí teroristé použili k zabití izraelského vojáka, tak ji mohou přesně lokalizovat a rychle zasáhnout,“ zmínil Robertson.

Zároveň dodal, že zbraň viděl a hlavně slyšel přímo v akci. S ničím takovým se podle svých slov doposud nesetkal. „Když jsme poprvé slyšeli tuto zbraň vystřelit, tak jsme se všichni hned kryli na zemi, protože to udělalo tak hlasitý zvuk, který kolem nás přešel, a my netušili, co to bylo. Až pak jsme viděli a slyšeli dopad střely,“ doplnil Robertson.

Tagy: