VIDEO ničivého výbuchu v Koryčanech: Obří rána, pak hasiče pohltily plameny a dým

Při výbuchu rodinného domu v Koryčanech ve Zlínském kraji zemřeli dva dobrovolní hasiči.

Výbuch v Koryčanech

Redakce CNN Prima NEWS má k dispozici záběry středečního výbuchu rodinného domu v Koryčanech ve Zlínském kraji. Na videu je vidět, jak dům explodoval, začaly z něj šlehat plameny, vyvalil se hustý dým a létaly trosky. Při tragické události zemřeli dva dobrovolní hasiči, kteří na místo přijeli kvůli úniku plynu. Další čtyři lidé jsou podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zranění.

„V šesti mužích se dobrovolní hasiči vypravili na místo a došlo bohužel k výbuchu. Mohu potvrdit dvě osoby, které byly nalezeny bez známek života z řad dobrovolných hasičů. Další dva byli zraněni, dva vyvázli bez zranění a stále pomáhají v zásahu. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Informaci potvrdil na Twitteru i ministr vnitra Hamáček. „Při výbuchu plynu v Koryčanech na Kroměřížsku zemřeli dva zasahující dobrovolní hasiči. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem jejich blízkým. Další dva hasiči a dva obyvatelé domu byli zraněni,“ napsal a popřál jim brzké uzdravení.

Hlubokou soustrast vyjádřil z místa neštěstí i generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. „Doufejme, že taková situace se nebude opakovat a že nastane velmi zřídka,“ řekl.

Podle jeho informací byl únik plynu hlášen ve 12:36, ve 12:44 přijeli na místo jako první dobrovolní hasiči a ve 12:46 nastal výbuch. Nyní je podle Vlčka nutné prohledat všechny trosky a vyloučit to, že by se pod nimi mohl nacházet kdokoli další. „Nemáme žádné indicie, že by tam měl kdokoli být, ale toto je standardní postup, proto používáme kynologii a speciální USAR tým. Lze předpokládat, že tato činnost bude pokračovat celou noc,“ informoval Vlček.

Kvůli neštěstí vzlétly podle mluvčího záchranné služby dva vrtulníky, vyjíždělo i několik sanitek a vozidel s lékaři. Hasiči uvedli, že v domě explodoval plyn.

Čtyři lidé jsou zranění

Fakultní nemocnice Ostrava přijala po výbuchu jednoho zraněného muže. „Je ve vážném stavu, ale stabilizovaný,“ sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Pacienta záchranáři dopravili na urgentní příjem a lékaři rozhodovali o dalším postupu. Měl by být mimo ohrožení života.

Další dva zraněné převezly podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakuba Omelky sanitky do okolních nemocnic. „Jeden zraněný člověk byl ošetřen na místě,“ řekl. Zranění by podle informací CNN Prima NEWS měli být dva hasiči, majitel či obyvatel domu a jeden obyvatel Koryčan.

Vzhledem k tomu, že Koryčany jsou poblíž hranice Zlínského a Jihomoravského kraje, vyjížděly k neštěstí posádky zdravotníků z obou krajů.

Na místě zasahovalo 16 jednotek hasičů z několika krajů včetně USAR týmu z Moravskoslezského kraje, jehož členové se specializují například na záchranu lidí ze zřícených budov. Sutiny prohledávali kynologové se psy. Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové výbuch dům zcela zničil. Hasiči odklízí trosky.

Tagy: