Po výbuchu domu na Kroměřížsku zemřeli dva dobrovolní hasiči. Čtyři lidé jsou zranění

Výbuch v Koryčanech

Hasiči po výbuchu domu v Koryčanech odklízí trosky

Při čtvrtečním výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku zemřeli dva dobrovolní hasiči. Další čtyři lidé jsou zranění, měli by být ale mimo ohrožení života. Kvůli neštěstí vzlétl vrtulník, vyjíždělo i několik sanitek. Dům vybouchl poté, co na místo přijeli dobrovolní hasiči z Koryčan řešit únik plynu. „Ve chvíli, kdy začali zasahovat, došlo k výbuchu a destrukci domu,“ sdělil mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kramář.

„Při výbuchu plynu v Koryčanech na Kroměřížsku zemřeli dva zasahující dobrovolní hasiči. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem jejich blízkým. Další dva hasiči a dva obyvatelé domu byli zraněni,“ napsal na Twitter Hamáček s tím, že jim přeje brzké uzdravení.

Informaci potvrdil i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). „V šesti mužích se (dobrovolní hasiči) vypravili na místo a došlo bohužel k výbuchu. Mohu potvrdit dvě osoby, které byly nalezeny bez známek života z řad dobrovolných hasičů. Další dva byli zraněni, dva vyvázli bez zranění a stále pomáhají v zásahu. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ uvedl.

Hlubokou soustrast vyjádřil z místa neštěstí i generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. „Doufejme, že taková situace se nebude opakovat a že nastane velmi zřídka,“ řekl. Podle jeho informací byl únik plynu hlášen ve 12:36, ve 12:44 přijeli na místo jako první dobrovolní hasiči a ve 12:46 nastal výbuch.

Nyní je podle Vlčka nutné prohledat všechny trosky a vyloučit to, že by se pod nimi mohl nacházet kdokoli další. „Nemáme žádné indicie, že by tam měl kdokoli být, ale toto je standardní postup, proto používáme kynologii a speciální USAR tým. Lze předpokládat, že tato činnost bude pokračovat celou noc,“ uvedl Vlček.

Čtyři lidé jsou zranění

Kvůli neštěstí vzlétly dva vrtulníky, vyjíždělo i několik sanitek a vozidel s lékaři. Fakultní nemocnice Ostrava přijala po výbuchu jednoho zraněného muže. „Je ve vážném stavu, ale stabilizovaný,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Pacienta zachránáři dopravili na urgentní příjem a lékaři rozhodovali o dalším postupu. Měl by být mimo ohrožení života.

Další dva zraněné převezli do okolních nemocnic. „Jeden zraněný člověk byl ošetřen na místě,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka. Zranění by podle informací CNN Prima NEWS měli být dva hasiči, majitel či obyvatel domu a jeden obyvatel Koryčan.

Vzhledem k tomu, že Koryčany jsou poblíž hranice Zlínského a Jihomoravského kraje, vyjížděly k neštěstí posádky zdravotníků z obou krajů.

Podle Kramáře na místě zasahovalo 16 jednotek hasičů z několika krajů včetně USAR týmu z Moravskoslezského kraje, jehož členové se specializují například na záchranu lidí ze zřícených budov. Sutiny prohledávali kynologové se psy.

Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové plyn vybuchl v domě u hlavní silnice na trase mezi Kroměříží a Kyjovem na Hodonínsku, místo zůstává neprůjezdné. „Policisté odklánějí provoz, jsou tady kriminalisté, jsou tady naši psychologové,“ řekla Kyšnerová. Výbuch dům zcela zničil, dodala.

Koryčanská starostka Hana Jamborová (nestr.) neštěstí odmítla komentovat. „Já se teď vyjadřovat nebudu, nezlobte se. Nemám k tomu teď prostor,“ řekla odpoledne.

Úmrtí hasičů při zásazích nejsou v Česku tak častá. Hasičské statistiky uvádějí, že od roku 1990 do konce loňského roku zahynulo ve službě 37 hasičů, z toho 19 dobrovolných. Pro hasiče byly v posledních 30 letech nejčernějšími obdobími roky 1992 a 2002, kdy při zásazích zahynulo šest, respektive pět jejich kolegů. Naposledy zahynuli dva hasiči při různých zásazích v roce 2019.

Tagy: