Dramatické záběry z požáru v Roztokách. Policisté ukázali záchranu lidí z hořící budovy

Policisté ukázali záběry ze zásahu z požáru v Roztokách.

Policisté zveřejnili video ze zásahu v Roztokách

Policie zveřejnila video ze středečního zásahu svých příslušníků při požáru alzheimer centra v Roztokách u Prahy. Na záběrech je patrné, že strážci zákona na místě nejen zasahovali takřka od samého začátku celého neštěstí, ale sami se také zapojili do pomoci hasičům. Společně s nimi vynášeli z hořícího areálu lidi, kteří by se z něj jinak nedostali.

„Vezmeme ji vnitřkem,“ hlásí zasahující policista svým kolegům. Právě je přímo v hořící budově a společně s hasiči se chystá evakuovat jednu z klientek alzheimer centra.

Tu následně velmi empaticky utěšuje. „Všechno bude dobrý, nadechněte se, zvládáte to skvěle. Už jste v pořádku, my se o vás postaráme. Jsou tady hasiči, záchranáři, odneseme vás k sanitce a bude to perfektní,“ říká policista.

Následně ženu skutečně s hasiči vynáší. I přes zplodiny kouře to dokáží a ženu dostanou ven, kde policista posléze hlasitě kašle.

Ještě na samotném začátku akce společně s kolegy jiný policista uzavírá oblast. Kromě toho ovšem zapojí do celé záchranné operace i běžné lidi, kteří neštěstí sledují. „Chlapi, chce někdo pomoci? Budeme tahat, potřebujeme silný chlapy,“ žádá o pomoc policista.

Dva lidé zemřeli, žena zázračně přežila v hořící budově

Při tragickém požáru, jehož příčinu nyní vyšetřují kriminalisté a znalci, se zranilo přes 50 lidí. Po pěti hodinách, kdy hasiči bojovali s požárem, se konečně dostali do objektu, aby jej mohli prohledat. Bohužel, zprávy o tom, že se podařilo evakuovat všechny, byly mylné. Záchranáři v budově nalezli dvě ženy bez známek života.

Přesto lze hovořit o štěstí v neštěstí. „Třetí žena normálně komunikovala. Přežila pět hodin v neskutečném žáru. Hasiči nechápou, jak je to možné, snad pomohlo otevřené okno. Nyní však mluví o zázraku,“ přiblížil reportér CNN Prima NEWS Matěj Rychlý, který na místě se záchranáři hovořil.

Muž zachránil z centra 14 lidí

Reportér hovořil také s hrdinou, který na nic nečekal a rozhodl se hasičům osobně pomoci. „Když zahajovali hasiči evakuaci, hodila se každá ruka. Mluvil jsem s mužem, který byl otřesený, měl slzy v očích, ale vlastníma rukama vynesl z centra 14 lidí. Pomáhal tak hasičům. Dobrovolníků s ním bylo prý několik,“ uvedl reportér.

Hrdina prý litoval jedné věci: „Že se mu nepodařilo zachránit všechny, protože říkal, že od pracovníků z centra zaznělo, že jsou všichni venku.“ Tento muž nebyl jediným, který se rozhodl přiložit ruku k dílu. Do evakuace se zapojili i lidé z místní restaurace. „Když to začalo, tak sem vběhl nějaký hasič a poprosil chlapy na zahrádce, kteří byli silní, aby pomohli. Hasiči nosili lidi v dekách ven a tam si je od nich brali civilisté a odnášeli je dál k sanitám,“ přiblížil hostinský pro ČTK.

Dodal, že v provozovně byla na večeři i lékařka, která se ihned zapojila. Zaměstnanci podniku rovněž pomáhali, zasahujícím záchranářům a seniorům poskytovali vodu.

Tagy: