Požár v Roztokách: Hasiči mluví o zázraku. Tragédii zmírnil i hrdinský čin zachránce

Hasiči provádí likvidační práce po požáru v Roztokách.

Reportér Matěj Rychlý mapuje situaci po tragickém požáru v Roztokách

Požár v domově pro lidi s Alzheimerovou chorobou v Roztokách u Prahy si vyžádal dvě oběti. Jen díky skvělé práci profesionálních i dobrovolných záchranářů jich nebylo víc. Hasiči dokonce mluví o zázraku, že se v domě po pěti hodinách silného žáru podařilo nelézt přeživší ženu. Jeden z hrdinů z hořícího domu vynesl čtrnáct lidí. Pro pomoc přeživším i samotnému centru vznikla sbírka, kam lidé posílají finanční dary.

Při tragickém požáru, jehož příčinu nyní vyšetřují kriminalisté a znalci, se zranilo přes 50 lidí. Po pěti hodinách, kdy hasiči bojovali s požárem, se konečně dostali do objektu, aby jej mohli prohledat. Bohužel, zprávy o tom, že se podařilo evakuovat všechny, byly mylné. Záchranáři v budově nalezli dvě ženy bez známek života.

Přesto lze hovořit o štěstí v neštěstí. „Třetí žena normálně komunikovala. Přežila pět hodin v neskutečném žáru. Hasiči nechápou, jak je to možné, snad pomohlo otevřené okno. Nyní však mluví o zázraku,“ přiblížil reportér CNN Prima NEWS Matěj Rychlý, který na místě se záchranáři hovořil.

Měl slzy v očích

Reportér hovořil také s hrdinou, který na nic nečekal a rozhodl se hasičům osobně pomoci. „Když zahajovali hasiči evakuaci, hodila se každá ruka. Mluvil jsem s mužem, který byl otřesený, měl slzy v očích, ale vlastníma rukama vynesl z centra 14 lidí. Pomáhal tak hasičům, dobrovolníků s ním bylo prý několik,“ uvedl reportér.

Hrdina prý litoval jedné věci: „Že se mu nepodařilo zachránit všechny, protože říkal, že od pracovníků z centra zaznělo, že jsou všichni venku.“ Tento muž nebyl jediným, který se rozhodl přiložit ruku k dílu. Do evakuace se zapojili i lidé z místní restaurace. „Když to začalo, tak sem vběhl nějaký hasič a poprosil chlapy na zahrádce, kteří byli silní, aby pomohli. Hasiči nosili lidi v dekách ven a tam si je od nich brali civilisté a odnášeli je dál k sanitám,“ přiblížil hostinský pro ČTK.

Dodal, že v provozovně byla na večeři i lékařka, která se ihned zapojila. Zaměstnanci podniku rovněž pomáhali, zasahujícím záchranářům a seniorům poskytovali vodu.

Tragédie značně poškodila budovu, v níž pobývali lidé s Alzheimerovou chorobou. Pomoc bude třeba nejen při rekonstrukci objektu, ale i u přeživších a v rodinách zesnulých. Dárcovská platforma Znesnáze21 založila sbírku, kde lidé mohou posílat finanční dary.

Dosud se podařilo vybrat více než 80 tisíc, limit je prozatím stanoven na půl milionu. Pokud i vy chcete pomoci, můžete poslat částku v libovolné výši. Veškeré prostředky budou využity na obnovu zařízení a pomoc klientům či jejich rodinám.

Tagy: