Bitka na akci komunistů. Došlo na pořezaný krk i údery půllitrem, Konečná přihlížela

Kateřina Konečná (KSČM) v letním speciálu pořadu 360°

Na setkání v Třeboni se strhla bitka

Setkání voličů komunistické strany v Třeboni skončilo zásahem policie. Podle webu eXtra.cz příznivci KSČM napadli lidi s protikomunistickými transparenty i samotného redaktora, který posléze zveřejnil video. Všemu měla přihlížet europoslankyně a předsedkyně komunistů Kateřina Konečná. Strana se ale brání, incident prý s nimi neměl nic společného a potyčky se nezúčastnili členové KSČM, nýbrž pracovníci areálu. „Paní vzala půllitr a praštila s ním pronajímatele, čímž mu rozřízla krk. Vypadalo to údajně hrůzostrašně, byl hodně zakrvácený,“ uvedl pro redakci CNN Prima NEWS mluvčí strany Roman Roun.

Jinak poklidné setkání se zvrtlo v momentě, kdy na akci dorazil zhruba sedmdesátiletý muž s protikomunistickým transparentem, jak informoval portál eXtra.cz. Následně ho napadla hrstka mužů, kteří vyšli z areálu, kde se konala komunistická akce. Mladá žena vzala do ruky mobilní telefon, aby konflikt natočila. Provozovatel kiosku měl ženě vytrhnout telefon z ruky a odmítal jí ho vrátit. Následně do ní začal strkat, a dokonce ji napadl pěstmi.

ČTĚTE TAKÉ: Přestřelka Konečné a Rakušana kvůli znásilnění v Plzni. Pokrytectví i stalinistické uvažování

Ona se však bránila a v kritické situaci se rozhodla použít poslední možnost obrany. Agresorovi způsobila sklenicí malé tržné zranění a muž musel být následně odvezen záchrannou službou do nemocnice na šití. Poté se situace vyhrotila ještě více. Útočníci nastoupili i na novináře webu eXtra.cz, přičemž mladá dívka vyostřený spor zaznamenala na video. Na záběrech je vidět, jak muž v bílém tričku a kšiltovce několikrát udeřil redaktora, který v ruce držel fotoaparát, a také na něj pořvával výhrůžky likvidací. Situaci zklidnila až policie.

Redakce CNN Prima NEWS se obrátila na europoslankyni Konečnou se žádostí o vyjádření. To nicméně přišlo ze strany Romana Rouna, mluvčího KSČM, který odmítl, že by se členové neparlamentního politického subjektu ostré potyčky zúčastnili.

„Předcházela tomu jízda historickým vlakem do Dačic, kterého se Konečná rovněž zúčastnila. Samotná akce se vůbec netýkala paní europoslankyně ani KSČM. Nešlo o žádný velký mítink, jen neformální setkání s občany v takovém rodinném provedení. Půl hodiny odpovídala na otázky a asi deset metrů od naší ohlášené diskuze došlo k incidentu,“ přiblížil komunistickou verzi sporu mluvčí strany Roman Roun.

Na místě se měl nejprve objevit muž s transparentem „Jesus is gay“, což údajně mělo nějakým způsobem útočit na Konečnou. Podle Rouna ale takový protest nedává smysl, protože komunistická europoslankyně nemá s LGBT komunitou problém. Muže s transparentem měli následně konfrontovat pracovníci pronajaté nemovitosti, kde se konalo neformální setkání třeboňské buňky KSČM.

„Požádali pána s cedulí, aby odešel, což neudělal. Následně byl nejspíše odstrčen a vyveden, všechno si redaktoři natáčeli. Když byli požádáni, ať toho nechají, žena s mobilem v ruce to prý odmítla. Došlo k potyčce a paní vytrhli z rukou mobil,“ popsal zprostředkovaně Roun s tím, že telefon chtěl muž vrátit až za branou do areálu.

Vypadalo to hrůzostrašně, byl hodně zakrvácený. Bohužel, vše se odehrálo před dětmi.

I Roun potvrdil, že následoval úder skleněným půllitrem. Pronajímatel areálu, který zaútočil na ženu, se dočkal pořezaného krku.

„Vypadalo to hrůzostrašně, byl hodně zakrvácený. V tu chvíli paní europoslankyně přerušila debatu a naše členka strany – lékařka – běžela poskytnout první pomoc. Naši příznivci se mezitím šli podívat, co se děje. Jestli u toho incidentu byla místní ochranka nebo zaměstnanci areálu, nevím. S námi to nijak nesouviselo, předsedkyně akorát zůstala s rodinou nájemce do té doby, než se vrátil z nemocnice. Bohužel, věc se stala před dětmi. Nemůžeme se vyjadřovat k tomu, zda pronajímatel uhodil, nebo neuhodil ženu, zkrátka to nevíme,“ konstatoval Roun.

Vlajka v koši? Nešťastný fotografický moment

Podotkl, že novináři nebyli v publiku a zřejmě vyčkávali, až Konečná uzavře diskuzi, aby si ji mohli odchytnout. Celý případ označil za nafouknutou bublinu, která se KSČM netýká. Nedlouho po potyčce přijela záchranka i policie. Od násilného incidentu se komunisté distancovali.

Ohledně fotografie s komunistickou vlajkou, kterou místní účastníci diskuze „nasadili“ do odpadkového koše, sdělil Roun redakci CNN Prima NEWS, že o ničem takovém nemá žádné informace. Není tedy jasné, zda šlo o protest, nebo jen nešťastný fotografický moment, kdy se členové strany snažili vlajku upevnit.

Tagy: