VIDEO: Rána a ohnivá koule. Svědek zachytil pád stíhačky po kolizi s tankerem

Dramatické záběry zachycují tvrdý dopad americké stíhačky poté, co se srazila se vzdušným tankerem. Ten následně na rozdíl od stroje F-35B dokázal přistát. Pilota stíhačky zachránil katapult.

Závěr incidentu, který se odehrál v úterý v Kalifornii, zachytil náhodný svědek. Ze záběrů je patrné, jak stroj v obrovské rychlosti naráží do země a mění se v ohnivou kouli. V té chvíli už naštěstí uvnitř nebyl pilot, který se stihl katapultovat.

Podle vyjádření americké námořní pěchoty došlo během pokusu o doplnění paliva ke kolizi stíhačky typu F-35B se vzdušným tankerem KC-130J. Oba stroje o sebe měly zavadit křídly. O závažnosti situace svědčí i následná komunikace pilotů tankeru s věží. „Přišli jsme o dva motory, uniká nám palivo a pravděpodobně hoříme. Aktuálně nouzově klesáme,“ informoval pilot podle záznamu zveřejněného LiveATC.net.

Tankeru se nakonec se značnými obtížemi povedlo přistát v poli. Stíhačka za přibližně 100 milionů dolarů skončila rozmetaná v neobydlené oblasti. Všichni zúčastnění piloti vyvázli bez vážnějších zranění.

Tagy: