RADAR: Bílá nadílka dorazila. Podívejte se, kde během víkendu postaví sněhuláky jako první

Sníh na horách

Svatý Martin v sobotu dorazil na bílém koni, píše Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X s tím, že ranní srážky přinesly na Šumavu poprašek nového sněhu. Sněhové vločky se nicméně mohou občasně vyskytovat v Čechách i v nižších partiích. Během dne zavládne oblačnost s teplotami od 4 do 8 °C, přičemž na Moravě naměří i 10 °C. Neděle se pak bude nést ve stejném duchu.

Na Šumavě, ale také v Krušných horách a Krkonoších by mohlo za sobotu napadnout na hřebenech mezi 5 až 10 cm nového sněhu – sněžení bude spíše občasné, ale bude se vyskytovat po většinu dne, očekává ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svatý Martin přijede na bílém koni. Na Šumavě může napadnout až 15 centimetrů sněhu

„Na Moravu a do Slezska dorazí ve větší míře srážky až odpoledne a hranice sněžení tam bude zpočátku kolem 1000 m. Než se v pondělí opět oteplí a sníh roztaje, můžete zítřejší převážně slunečný den využít k výletu do hor a postavit si prvního letošního sněhuláka,“ radí meteorologové.

Během soboty můžeme očekávat zataženo až oblačno. Na většině území se vyskytne občasný déšť. Smíšené či sněhové přeháňky se vyskytnou nad 1000 metry pouze na východě Česka, pro zbytek území platí 600 metrů. Z jihozápadu bude k večeru srážek ubývat částečně s oblačností.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť a bouře – nový sníh.

Přes den naměříme 4 až 8 stupňů Celsia, na Moravě se teplota může vyšplhat až k 10 °C. V horských oblastech naměříme kolem 3 °C. Foukat bude slabý jihozápadní až západní vítr o rychlosti 1 až 4 metry za sekundu.

Teploty v noci na neděli se budou pohybovat v rozmezí od 4 do 0 °C, na jihozápadě může teplota klesnout až k –2 °C. Na horách se sněhové přeháňky mohou vyskytnout i v nočních hodinách.

Polojasno až oblačno nás čeká během nedělního dne. Na severu a severovýchodě území bude zpočátku zataženo, objevit se může i slabý déšť. Smíšené i sněhové přeháňky platí rovněž pro oblasti nad 600 metrů. K večeru bude od jihozápadu přibývat oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 5 až k 9 °C, foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti 2 až 5 m/s, který bude k večeru slábnout.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svět zažívá nejteplejší rok v historii. Sledujeme výjimečné anomálie, popsala expertka

Tagy: