Vimperk špatně umístil dopravní radar. Může přijít až o 10 milionů korun za vybrané pokuty

Radar ve Vimperku

Vimperk musí vracet pokuty kvůli špatně umístěnému radaru

Vimperská radnice už čtyři roky měří rychlost v Korkusově Huti na Šumavě. Za tu dobu vybrala na pokutách asi 20 milionů korun a tamní obyvatelé jsou za radar vděční. Doprava se podle nich v místě zklidnila. Jenže podle soudu radnice v jednom směru nainstalovala zařízení v rozporu s pravidly, a tak teď musí pokuty vracet.

Na hlavním tahu z Německa do Vimperku – na silnici I/4 v Korkusově Huti, nechala radnice v roce 2020 nainstalovat úsekové měření rychlosti. „Zlepšilo se to. Lidé tu jezdili hodně rychle,“ řekl jeden z místních obyvatel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Později a výrazně dráž. Zdržování metra D bude stát Prahu miliardy

Jenže podle soudu tehdy radnice zařízení nainstalovala v rozporu s pravidly. „Podle podmínek, které tehdy stanovila Policie České republiky, by se mělo měřit ve vzdálenosti ne kratší jak sto metrů od cedule začátek obce,“ sdělil tajemník Městského úřadu Vimperk Jan Tůma. Měření ve směru na Vimperk ale začínalo už po 85 metrech. Město tak teď může přijít až o 10 milionů korun za vybrané pokuty.

Celý případ odstartoval řidič, který v obci překročil rychlost o 7 km/h a dostal za to pokutu 1 500 korun. Řidič své peníze dostal zpět. Teď tak volají další a další. „Celá tahle záležitost se týká ukončených správních řízení. V případě, že nastaly nové skutečnosti, mají účastníci možnost požádat náš úřad o takzvanou obnovu řízení,“ řekl Tůma.

Jinými slovy, teď na tom vydělají ti hříšníci, kteří třeba zaplatili pokutu pozdě nebo vůbec a bylo zahájeno ono správní řízení. Ti, kteří včas zaplatili výzvu, podle tajemníka nárok na vrácení peněz nemají.  V polovině loňského roku nechala radnice radary přeinstalovat, všechny pokuty by tak měly být platné.

Zjistili jste, že je stejný problém i ve vaší obci? Napište nám na zpravy@iprima.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řidičům kamionů chybějí odstavné plochy u dálnic. Často parkují na místech, kde nejsou vidět

Tagy:
Německo radar pokuta doprava soud metro D Praha radnice soudní proces soudnictví Vimperk Policie České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost