Řidičům kamionů chybějí odstavné plochy u dálnic. Často parkují na místech, kde nejsou vidět

Řidiči kamionů nebezpečně parkují u českých dálnic.

Řidiči kamionů nebezpečně parkují u českých dálnic

Řidiči kamionů si stěžují na malé množství odstavných ploch. Šoférům osobních aut zase vadí jejich nebezpečné parkování kolem sjezdů z dálnic. Ministerstvo dopravy slibuje nápravu.

V České republice chybí podle odborníků až dva tisíce odstavných ploch pro kamiony. Problémy tak vznikají například na hraničních přechodech nebo na sjezdech z dálnic. „Je to hlavně po nocích. Minulý týden třeba v Poděbradech přijela na benzinku policie, vzbudila nás a vyhodila,“ popsal pro CNN Prima NEWS šofér kamionu, který byl kvůli povinné pravidelné zastávce nucen zaparkovat na sjezdu z dálnice D5.

ČTĚTE TAKÉ: Chodci si vynucují přednost tam, kde na to nemají právo. V pravidlech tápou i řidiči

Během noci ale může nákladní auto, neosvětlené a odstavené na sjezdu z dálnice, ohrozit ostatní řidiče. „I na parkovištích je to občas nebezpečné. Nejsou vidět,“ řekla jedna z oslovených řidiček osobního auta. „Občas si toho všimnu, je to problém,“ doplnil další řidič.

V některých hodinách je hledání volného místa na odstavných parkovištích pro kamiony velký problém. „Pomohlo by, kdyby udělali velká placená parkoviště se zázemím, aby měli řidiči kam chodit na záchod,“ popsal šofér kamionu Ladislav Prantl.

Podle dopravního odborníka Romana Budského by se ministerstvo dopravy mělo inspirovat v zahraničí, zejména v Německu nebo Rakousku, kde to mají výrazně lépe zvládnuté. „Česká republika leží uprostřed Evropské unie a je typicky tranzitní zemí. Už dávno měla být ta místa k dispozici, navíc určitě s kompletním zázemím,“ uvedl.

„Usilujeme o rozšiřování odpočívek, v tuto chvíli je k dispozici podél českých dálnic asi 3 300 míst. Chtěli bychom se dostat v nejkratším období na čtyři tisíce míst,“ vyjádřil se pro CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak v horkém počasí přežít cestu autem? Pomohou vychytávky, o kterých jste možná nevěděli

Tagy:
dálnice doprava kamion Martin Kupka Česko Roman Budský Ministerstvo dopravy České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance