V Česku už se prodává burčák, sklizeň začala dříve. Vinaři radí, jak ho co nejlépe převážet

Vinaři v srpnu zahájili prodej burčáku.

Začal prodej burčáku

Vinaři v srpnu zahájili prodej burčáku. Sběr vinné révy letos začal vlivem teplého počasí o dva týdny dříve než loni. Ceny většinou zůstávají stejné. Zákazníci však převážně pořídí především zkvašený mošt z moravských hroznů. Úrody v Čechách totiž většinou zničily jarní mrazy.

Svaz vinařů ČR uvedl, že hrozny v letošním roce dozrávají zhruba o deset až dvacet dnů dříve, sklizeň je ale podle něj teprve v začátcích a na některých místech ještě ani nezačala.

ČTĚTE TAKÉ: Stát přehnal zdanění tabáku. Spotřeba neklesá, lidé jezdí jinam a rozpočet přichází o miliardy

V předchozích letech hrozny na burčák dozrávaly zhruba v polovině srpna. Dřívější zrání všech plodin v letošním roce způsobilo únorové a březnové počasí, které uspíšilo kvetení. „Brzy začalo jaro i léto. Urychlilo to zrání,“ potvrdil vinař Miroslav Machuča z Valtic pro CNN Prima NEWS.

Po teplém období ale následovaly dubnové mrazy, které vinařům z Čech poničily většinu úrody. Běžně prodává burčák až 80 procent vinařů, letos zkvašený mošt v oblasti Čech nenabídne téměř nikdo, uvedl vedoucí vinařství České zemědělské univerzity Štěpán Weitosch.

Miroslav Machuča začal burčák tradičně prodávat mezi prvními. Rozhodl se pro stejné ceny jako vloni – litr nabízí za 80 korun.

Někteří zákazníci podle něj mají strach burčák kupovat kvůli převážení. Není se však prý čeho bát. Poradil dvě možnosti – jedna z nich je zajistit lahev tak, aby se nepřevrátila, a nechat ji během jízdy pootevřenou.

Lze ji však také převážet zavřenou. Otevírání v cíli však musí být opatrné. „Ale opravdu opatrné. Čím déle to necháte zavřené, tím více plynů se nahromadí. Může se stát, že vám to vystříkne jako šampaňské,“ varoval Machuča diváky CNN Prima NEWS.

Prodejci mohou burčák nabízet od srpna do listopadu a musí být vyrobený z hroznů sklizených i zpracovaných v České republice. Za porušení pravidel hrozí pokuta. V posledních letech jsou ale prodejci burčáku poctiví, potvrzují kontroloři.

Poznat dobrý burčák není podle nich vůbec těžké. „Určitě doporučuji pravidelně sledovat stránky Potravinynapranyri.cz, zároveň radím kontrolovat vůni, chuť a barvu, tedy to základní senzorické hodnocení, které provádí každý inspektor, když kontroluje prodejní stánek,“ popsal dříve mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva pro CNN Prima NEWS.

Burčák se bude i letos prodávat ve dvou variantách. Ta druhá „červená“ bude pro zákazníky k dispozici od poloviny září.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čechům na dovolené chybí hlavně chléb a pivo. Muži po návratu obvykle hned zamíří do hospody

Tagy:
hobby mráz zemědělství Česko vinař Zprávy z regionů burčák hrozen Svaz vinařů České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas