Prigožin nejde pro ránu daleko, ruply mu nervy. V Moskvě je cítít velké napětí, říká Just

Jevgenij Prigožin a žoldáci z jeho Vagnerovy skupiny

Jiří Just o vojenské vzpouře v Rusku

Šéf ruské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin je velmi emocionální, nejde pro ránu daleko a nyní mu ruply nervy. Uvedl to spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Dodal, že v centru ruské metropole je nyní cítit velké napětí.

„Situace je mimořádně napjatá, je to cítit především v centru Moskvy, kde je vidět zvýšený počet policistů. Nelze je přehlédnout, mají zbraně. Pokud bychom ale nevěděli o tom, že bojovníci povstali proti ruskému vedení, tak bychom řekli, že je normální sobota,“ přiblížil Just.

ČTĚTE TAKÉ: Chceme volby, prosí Kreml správci okupovaných území. Obávají se ukrajinské protiofenzivy

V centru Rostova nyní stojí tanky. „Dálnice, která spojuje Rostov na Donu a Moskvu, je uzavřena. Je kontrolována ruskými silami. Většina civilních vozidel nemá šanci projíždět. Pokud platí prohlášení Prigožina, že by chtěl postupovat do Moskvy, je pro něj nejsnazší cestou právě tato,“ uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS.

Pravý Putinův muž

Prigožin se prý tímto způsobem snaží prodrat do ruského vedení. „Spoléhá na to, že získá větší preference u Putina, když ukáže, že je ten pravý Putinův muž, který to myslí dobře. Je to v jeho povaze,“ dodal Just. Připomněl, že Prigožin nikdy „nejde pro ránu daleko“.

„Tomu odpovídá i pokus o puč, kdy mu asi ‚ruply nervy‘. Pokouší se nastolit svou spravedlnost, tak jak ji vidí,“ dodal ve vysílání Just. Prigožin tvrdí, že jeho vojáci mají pod kontrolou všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině.

Dění v Rusku pro vás sledujeme v on-line článku i ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva zahraničí převrat puč pokus o převrat Jiří Just Rusko Rostov válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu bojové vozidlo Jevgenij Prigožin