Vitaminy mohou ve velkých dávkách uškodit. Kterým kombinacím se raději vyhnout?

Při požívání léků je také důležité si dát pozor na nevhodné kombinace.

Pozor na vitaminy

Že všeho moc škodí, je stará známá pravda. Ovšem že to platí i pro vitaminy, může být pro mnohé překvapení. Tělo je potřebuje, při velkých dávkách ale mohou některé škodit. V ojedinělých případech je možné se dokonce předávkovat. K těmto doplňkům stravy je proto nutné přistupovat s citem pro míru, radí epidemiolog Roman Prymula.

Někdo má vitaminů v organismu nedostatek, někdo ve snaze prospět tělu jich užívá nadmíru. Maximální dávka se přitom u jednotlivých vitaminů liší.

ČTĚTE TAKÉ: Antibiotika, aspirin i ibuprofen. Řada léků má v horku nepříjemné vedlejší účinky

V případě některých jde o dvojnásobek doporučené denní dávky, u jiných až o desetinásobek. Podle Prymuly je nutné k celé věci přistupovat s rozumem. „Jsou i rizikové situace, kdy mohou člověka ohrozit na životě,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Kdo se normálně stravuje, nemá nějaký druh diety nebo něco podobného, nic takového jako vitaminy navíc nepotřebuje,“ uvedl praktický lékař Cyril Mucha.

Ve většině případů není možné se předávkovat vitaminy, které se rozpouštějí ve vodě, protože se jejich přebytek snadno vylučuje močí. To ale neplatí pro ty, které se rozpouštějí v tucích. U nich je potřeba si dát na předávkování pozor. Tělo je tak snadno nevyloučí a mohou být při vyšších dávkách velmi toxické.

Například příliš vitaminu A může poškodit játra, upozornil nutriční terapeut Pavel Suchánek. „U vitaminu D může dojít ke zvýšené hladině vápníku v krvi a u vitaminu E ke zhoršení imunitní bariéry,“ vyjmenoval expert.

Pozor i na kombinace

Problémem není jen množství, ale i kombinace některých vitaminů. Třeba „céčko“ umí vyblokovat příznivé účinky B12. Příznaků, že to člověk s vitaminy přehnal, může být i více najednou.

„Může jít o výraznou výbušnost, třes, bolesti hlavy. Někdy jde nahoru tlak, člověka mohou potrápit i zažívací potíže,“ upozornil Mucha.

Lékaři proto stále dokola opakují, že vitaminové doplňky nenahradí zdravé stravování, a to včetně přírodních zdrojů vitaminů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vzorky kosmetiky zdarma? Z obchodu si můžete odnést nebezpečnou infekci, varuje lékař

Tagy: