Vítězové krajských voleb? Hnutí ANO, Kuba či Grolich. Spokojeni mohou být i komunisté

Martin Kuba a Jan Grolich

CNN Prima News - živé vysílání

Již z prvních sečtených hlasů bylo vcelku jasné, kteří politici v sobotu večer bouchnou šampaňské, a kteří naopak budou vnímat krajské volby jako velké zklamání. Slavit bude moci hnutí ANO, s ním také hejtmani Martin Kuba (ODS), Jan Grolich (KDU-ČSL) či Martin Půta (SLK). Spokojeni mohou být i představitelé koalice Stačilo. Zbytek politické reprezentace lze považovat za poražené, zejména Piráty, kteří zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou.

Po sečtení většiny hlasů je jasné, že ANO zvítězí v deseti krajích, což je stejný výsledek jako před čtyřmi roky. Záležet bude samozřejmě na povolebním vyjednávání. Pravdou je, že zástupci nejsilnějšího parlamentního hnutí v roce 2020 vyjednali z deseti výher pouze tři hejtmany, jelikož je v mnoha krajích obešly pětikoaliční strany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velký výprask pro Piráty. Zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou

Jenže letos bude mít ANO mnohem lepší vyjednávací pozici než před čtyřmi roky. V absolutním součtu hlasů si totiž obrovsky polepší. Ukazují to mimo jiné jasná vítězství v mnoha krajích, což ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Starostům a Pirátům prakticky zamezí stát se součástí budoucích koalicí bez přítomnosti ANO.

Hnutí Andreje Babiše nezvítězilo pouze v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Na jihu Čech podle očekávání uspěla ODS, která v čele s hejtmanem Martinem Kubou drtivě zvítězí s výsledkem přesahujícím 45 procent.

Kuba v poslední době dával ve veřejném prostoru najevo, že je ve svém regionu populární i bez toho, aniž by musel kritizovat Andreje Babiše. Naopak koalice KDU-ČSL a TOP 09 v Jihočeském kraji pohořela a zřejmě se nedostane ani do zastupitelstva.

V Jihomoravském kraji zvítězila koalice Spolu. Uskupení vedené lidoveckým hejtmanem Janem Grolichem obdrží kolem 40 procent. O oblíbeném komunálním politikovi se v médiích často mluví v souvislosti s blížícím se sjezdem KDU-ČSL. Podle mnohých spekulací by Grolich mohl nahradit Mariana Jurečku na pozici předsedy lidovců.

Na Liberecku již počtvrté za sebou vyhrál Martin Půta se Starosty pro Liberecký kraj. Toto uskupení, blízké celostátnímu hnutí STAN, nakonec těsně porazilo ANO.

K vítězům letošních krajských voleb se může řadit rovněž koalice Stačilo v čele s KSČM. Komunisté hlásí velký návrat. Podle průběžných výsledků se probojovali do zastupitelstev téměř všech krajů, přičemž zaznamenali úspěch v podobě desítek mandátů.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Bylo to velmi špatné, přiznal porážku Bartoš. Vedení Pirátů dává funkce k dispozici

Tagy: