Vláda bez kandidáta na Hrad? Ukáže, že nemá koule, zatímco Babiš ano, říká komentátor

Komentátor Martin Schmarcz

Koalice Spolu zanedlouho oznámí, čím osloví veřejnost před volbou prezidenta. Pakliže by navrhla tři kandidáty ekonomku Danuši Nerudovou, senátora Pavla Fischera (nezávislý) nebo bývalého generála Petra Pavla, ukáže, že na rozdíl od expremiéra Andreje Babiše (ANO) nemá koule, sdělil komentátor Martin Schmarcz.

„Okamžitě bych nominoval šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), ale bojím se, aby to nebyli tři  zmínění kandidáti,“ zhodnotil možné kroky vlády Schmarcz. Vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) totiž představí avizovanou „strategii“, se kterou osloví veřejnost před volbou prezidenta.

„Konzervativní část se shodne spíš s Pavlem Fischerem, ta liberální s Danuší Nerudovu. Petr Pavel  ale podle mě není jméno, které by 30 let po Listopadu měla konzervativně-liberální prozápadní, antikomunistická a antiestébácká část společnosti podpořit, o tom jsem přesvědčen,“ podotkl komentátor.

Vyhráli volby

Pokud vláda tyto tři kandidáty navrhne, bude prý zbabělá. „Mělo by to být jedno jméno, a to politik vlády. Koalice totiž v těchto volbách uspěla,“ zdůraznil komentátor. Fialův kabinet uspěl ve volbách do Sněmovny, podle mnohých expertů ale překvapivě ustál i senátní a komunální volby.

„Podívejme se, jak se chová Andrej Babiš. Byl v koutě, je trestně stíhaný, a přesto do toho šel. Pokud do toho vláda nepůjde, ukáže, že nemá koule, zatímco Babiš je aspoň měl, i když silně prohrál,“ pokračoval.

Narážel na komunální a senátní volby. Lídr hnutí ANO například svým obytným vozem objížděl republiku. Podle mnohých komentátorů se jednalo spíše o součást jeho prezidentské kampaně, to ale Babiš popírá. Bývalý premiér zatím neoznámil, zda se chce do boje o Hrad zapojit. Jeho hnutí představí kandidáta nebo kandidáty na konci října.

Tagy: