Vláda bude ve středu jednat o rozvolnění, ale netlačte na nás, žádá Havlíček

Andrej Babiš, Karel Havlíček a Jan Blatný po jednání vlády

PARTIE Terezie Tománkové 17.1.2021

Vláda by podle ministra Karla Havlíčka měla ve středu jednat o přechodu do čtvrtého stupně systému PES. Ministr to řekl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Zároveň ale všechny požádal, aby na ně netlačili, otevření se podle něj nemůže uspěchat, jak už se to jednou na přelomu listopadu a prosince stalo.

„Zítra se ještě nebude navrhovat, jsme dohodnutí na tom, že to bude přibližně kolem středy. Dneska jsme už přes skóre v režimu číslo čtyři, nicméně skóre se musí potvrdit alespoň sedm dní za sebou. V té chvíli je ještě potřeba podívat se na stav krajů a stav obloženosti nemocnic,“ prohlásil v nedělní Partii ministr Karel Havlíček.

Ve středu by tak vláda měla řešit, zda se do 4. stupně přestoupí. Ministr Jan Blatný už ale předem avizoval, že systém PES je jen jednou z věcí, podle kterých se rozhodují. Původně byl systém nastavený tak, že pokud sedm dní setrvá na stejné nebo nižší hodnotě, přejde se do nižšího stupně. To se ale už na podzim změnilo.

Na čtvrtém stupni je v neděli index už čtvrtý den, a tak by právě ve středu k rozvolnění dojít mohlo. Důležitým faktorem pro rozvolnění bude především stav v nemocnicích. Ty jsou z velké části naplněné, mají nedostatek personálu a rozvolnění se obávají.

Havlíček: Nesmíme to uspěchat

Havlíček nabádal k obezřetnosti v rozvolnění a připomněl listopad a začátek prosince, kdy se podle něj otevřelo příliš brzy. „Chtěl bych, abychom nestáli ani jeden den navíc. Na druhou stranu chci být objektivní, a když to uspěcháme, uděláme zase další vlnu, protože v té čtvrté kategorii to budou všechny maloobchody, služby a některá sportovní a kulturní vyžití, byť –⁠ je pravda –⁠ na určité omezení,“ doplnil Havlíček.

Vrátil se i k podzimnímu rozvolnění. „Měli jsme být obezřetnější v pouštění do restaurací. Je pravda, že jsme je museli po čtrnácti dnech opět uzavřít. Chtěl bych se tomu znovu vyvarovat. Prosím všechny, ať netlačí bezprostředně sedmý den,“ řekl v nedělní Partii Havlíček.

Tagy:
Karel Havlíček CNN Prima NEWS vládní opatření Markéta Pekarová Adamová Partie Terezie Tománkové vláda koronavirus Jan Blatný rozvolnění Protiepidemický systém České republiky