Ředitel nemocnice: Největší zločin je vyhození vakcíny. Vypíchali jsme ji do náhradníků

David Feltl

PARTIE Terezie Tománkové 17.1.2021

„Za největší zločin považuji vyhození vakcíny,“ řekl v Partii na CNN Prima NEWS ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Davidl Feltl. Čelil totiž kritice, že po pátečním spuštění očkovacího registru použil vakcínu i do lidí, kteří si místo nezarezervovali. Hájí se tím, že vždy šlo o seniory 65+ nebo zdravotníky.

„Považuji za největší zločin vyhodit vakcínu. Pokud jsme to nespotřebovali, tak jsme to vypíchali do náhradníků. Ani jedna dodávka nepřišla na zmar,“ řekl Feltl. Ohradil se proti tomu, že by se jednalo o lidi, kteří šli kolem. Jednalo se podle něj o předem sestavený seznam lidí, který byl také řazen podle věku a povolání.

Může za to Evropská unie?

Dále dodal, že zpoždění v dodávce vakcíny od americké společnosti Pfizer je problémem zejména na úrovni Evropské unie, s ním ale nesouhlasil prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj je vždy snadné všechno na Evropskou unii házet.

Feltl se vyjádřil k samotnému startu očkovacího systému: „Dopoledne to vypadalo jako katastrofa, ale během odpoledne už to šlapalo. My jsme očkovali mimo systém, senioři nejsou vždy flexibilní. Budeme se snažit, aby to bylo 500 lidí denně,“ řekl Feltl s tím, že jeho IT specialisté se již propojili s centrálním registrem. Nejdříve se totiž očkovalo podle systému, který nemocnice vytvořila ve spolupráci s Prahou 2.

Vyhnal jsem lidi z kanceláří, očkují i chirurgové

Jak probíhá očkování přímo u něj v nemocnici? „Přestavěli jsme knihovnu, máme tam několik očkovacích stanovišť i s recepcí. Myslím, že se nám to povedlo,“ popsal Feltl. Do očkování se tak zapojuje mnoho zaměstnanců. „Vyhnal jsem vlastně lidi z kanceláří. Očkují chirurgové i oční lékaři. Zkrátka všichni. Nestěžuji si, jen popisuji situaci. Řešením je vybudování center,“ řekl Feltl.

Nastává u něj ale problém s nedostatkem personálu. Ne vždy za to ale může covid. „Máme 500 zdravotníků na pracovní neschopnosti, ale jen 100 je pozitivních. Ostatní jsou tam kvůli zhoršení zdravotního stavu, třeba chronických chorob. Zkrátka to přestávají dávat, ale nechci panikařit. Zvládáme to na úkor plánované péče,“ popsal ředitel. Trvá zároveň na tom, že žádnou vakcínu zbytečně nevyhodil.

Vakcíny by se neměly vyhazovat, souhlasil Kubek

S tím, že je špatně, aby se kvůli dodržení systému vyhazovaly vakcíny, souhlasil v Partii i prezident České lékařské komory Milan Kubek. Feltl vidí velký problém vůbec v počtu vakcín, které by měla podle něj zajisti zejména vláda skrze Evropskou unii.

„Bez vakcín nemůžeme očkovat, takže by vláda měla zajistit, aby jich bylo co nejvíce. Nemocnice dostaly očkování jako další úkol, postupně se učíme za pochodu,“ řekl Feltl.

Tagy: