Vláda by měla přidat. Deštník proti drahotě je spíše lodí, do které zatéká, říká expert

Premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan

Možný propad preferencí ODS nelze vyloučit, ale porovnávat dva průzkumy různých agentur není vypovídající. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli redaktor Hospodářských novin Ondřej Leinert a komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. První jmenovaný ale podotkl, že vláda by měla zabrat zejména při řešení ekonomické krize.

ODS je ve Sněmovně nejsilnější vládní stranou a stejně tak tomu je i v posledních průzkumech veřejného mínění. Jenže zatímco podle šetření agentury Kantar měla v dubnu podporu 26 % občanů, agentura Median přisoudila straně za květen už jen 16,5 %. I když na potvrzení trendu nejsou dva různé průzkumy dostatečné, současnou náladu ve společnosti a spokojenost občanů s vládními kroky tato čísla odrážet mohou.

„Nevidím konkrétní věc, kvůli které by ODS přišla o 10 procent. Je to asi dáno různou metodikou průzkumů. Vždy záleží, jestli lidé více akcentují, zda by stranu volili samotnou, nebo jí hodí hlasy kvůli koalici. Říkám si ale, kde může být zakopaný pes. ODS se nestalo nic zlomového,“ zhodnotil Leinert z Hospodářských novin.

Realita? Vláda je kritizovaná, že nic nedělá

Také Korecký z MF Dnes vidí v odlišných výsledcích průzkumů rozdílnou metodiku. Podle něj nelze srovnávat průzkumy dvou agentur, jen trendy u jedné z nich, a to ještě v delším časovém období. Zároveň ale nevyloučil, že u ODS skutečně mohlo dojít k poklesu preferencí.

„Žijeme v turbulentní a složité době. Zklamání zde může být. Stejně tak velká obava, jestli lidé zvládnou vše zaplatit. Vláda je od ekonomů i dalších expertů kritizovaná za to, že nic nedělá. To je realita,“ vysvětlil Korecký.

Podle Leinerta by kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) měl v pomoci občanům přidat. „Deštník proti drahotě je spíše lodí, do které zatéká. Bude se jednat o příspěvku pět tisíc na děti, který byl podle mě upletený narychlo a moc nedává smysl. Není to pravicové a z levicového pohledu také nepomůže. Nechápu ani složitý příspěvek na bydlení,“ uvedl Leinert. Na druhou stranu dodal, že tyto kroky nejspíše nejsou důvodem, kvůli kterým by měla ODS i celá vláda ztrácet přízeň voličů.

Deštník proti drahotě zahrnuje několik opatření, kterými chce Fialův kabinet zmírnit dopady zdražování na české domácnosti. Patří k nim například valorizace důchodů, jednorázový příspěvek rodin s dětmi nebo další zvyšování slev na daních z příjmů. Vláda sama vyčísluje opatření na sto miliard korun.

ČSSD nedokáže strhnout levicové davy

Průzkum Medianu pro někoho možná nečekaně vrátil do Sněmovny ČSSD. Jak ale upozornil Korecký, sociálně demokracie měla u této agentury vždy více procent. Jiné průzkumy ČSSD přisuzují kolem tří až čtyř procent.

„Mám o sociální demokracii velkou obavu. Nemá silného lídra a nepodařilo se jí najít člověka, který by strhnul davy levicových voličů. Dále má také po svém boku silné hnutí ANO. Pokud se v této části spektra něco nestane, a progresivní voliči půjdou k Pirátům a konzervativní k ANO, bude boj sociální demokracie velmi obtížný,“ podotkl Korecký.

Tagy:
průzkum politika ČSSD preference Median vláda Miroslav Korecký Ondřej Leinert Poslanecká sněmovna ČR KANTAR CZ s.r.o. Deštník proti drahotě