Plán na další miliardy do rozpočtu: Vláda chce čerstvým matkám zlepšit podmínky k zaměstnání

Matky malých dětí mohou přinést do státního rozpočtu na daních a odvodech deset miliard korun. Vyplývá to z expertních výpočtů, které předpokládají, že by se ženám s dětmi do čtyř let věku podařilo uplatnit na trhu práce podle jejich představ. Ministerstvo práce a sociálních věcí výpočty podpořilo a tvrdí, že už se na tuto skupinu žen a jejich zapojení na pracovním trhu zaměřuje.

Najít práci, když máte malé děti a chcete pracovat, není jednoduché. Podle dat expertní skupiny Mumdoo by prý chtělo pracovat až 93 procent matek dětí mladších čtyři let. Reálně je však zaměstnáno jen necelá polovina z nich. „Není to jen otázka velkých měst, ale všude v regionech se rodiče zajímají o možnosti práce,“ uvedla Lucie Bášová, spoluzakladatelka Mumdoo.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka stopnul miliardový projekt na dětské skupiny náhle den po volbách. Obce jsou v šoku

Z dat vyplývá, že na dani z příjmu a odvodech by veřejné rozpočty mohly získat deset miliard korun, pokud by se všechny maminky dětí mladších čtyř let, které pracovat chtějí, mohly pracovat podle svých představ.

„Nepředpokládáme, že by všechny ženy nastoupily na částečné nebo plné úvazky, spíše počítáme s tím, že by navýšily svoje zapojení podle svých preferencí,“ sdělila ekonomka výzkumného pracoviště Carge-EI Klára Kalíšková.

Ministerstvo práce tvrdí, že na snadnější zapojení maminek malých dětí na trh práce se už začalo zaměřovat. A nejde jen o podporu kratších úvazků nebo podporu dětských skupin. „Pokud si to rodič přeje, aby při rodičovské dovolené mohl dělat stejný typ práce,“ uvedla poradkyně ministra práce a sociálních věcí Jana Skalková. To totiž dosud legálně není možné. V současné době se to všelijak obchází, třeba prací na dohodu anebo přeřazením na jinou pozici.

„Kdyby se nám podařilo zvednout současnou míru zaměstnanosti žen ve věku 15 až 64 let z 69 procent na 74 jako v Německu, tak bychom rázem měli na trhu 200 tisíc lidí navíc,“ sdělil expert na personalistiku z Alma Career Tomáš Ervín Dombrovský. Důležité pak podle některých bude i větší zapojení otců do péče o malé děti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Firmy shánějí předvánoční brigádníky. O které profese je největší zájem?

Tagy: