Vláda chce ochránit obézní lidi tím, že naočkuje policisty a hasiče, zlobí se Dostál

Ondřej Dostál

Ondřej Dostál a Vojtěch Bednář v pořadu 360°

Vláda od března zavede povinné očkování pro vybrané profese a lidi starší šedesáti let. Odpůrcem této vyhlášky je právník Ondřej Dostál. Podle něj by to bylo účinné jen kdyby vakcína zcela zamezila šíření viru. Jakmile budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zavede nějaká opatření, hodlá je Dostál právně přezkoumat.

Odpůrcem vyhlášky, která od března 2022 nařizuje povinné očkování pro seniory a některé profese, je mimo jiné právník Ondřej Dostál. „Vláda říká ochráníme obézní polymorbidní starší lidi tím, že donutíme očkovat mladé zdravé policisty a hasiče. Není někde problém?“ ptal se Dostál v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj by to mělo smysl za předpokladu, že by vláda prokázala, že vakcína brání šíření nemoci, což se podle něj neděje. „Vakcína proti šíření nemoci úplně nechrání a nevypadá to na vytvoření kolektivní imunity,“ řekl Dostál.

Podle něj je hlavní efekt vakcíny zabránění přeplnění nemocnic: „V takovém případě je to vynucený nástroj individuální ochrany. Proč očkovat mě, když mám dobrou imunitu?“

Naopak zastáncem povinného očkování pro přesně vymezené skupiny osob je sociolog Vojtěch Bednář. Lidé podle něj nejsou schopni vyhodnotit, které informace o vakcíně jsou správné. „Nejzranitelnější skupiny jsou v současné době vystaveny protichůdným informacím, mezi kterými není možné si vybrat. Neshodnou se autority a odborníci,“ řekl Bednář.

Problémem je podle něj i to, že lidé již nemají důvěru v opatření, která vláda nařizuje. Nově nastupující vláda by měla ukázat směr, kterým při řízení pandemie půjde. Podle Dostála velmi brzy uvidíme, jakým směrem se budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vydá. „Já u toho nepochybně budu, neboť právní přezkum opatření, která budou nelogická a disproporční, zůstává mojí rolí jako občana,“ popsal Dostál.

Válek si ale podle něj může vybudovat důvěru. „Pokud se rozhodne postupovat správně a vypustí všechna data, která byla touto vládnou držena jaksi pod zámkem, získá si důvěru,“ řekl Dostál.  Každý pak podle něj uvidí, že pokud je v rizikové skupině, může mu pomoci třetí očkování.

Tagy: