Vláda chce sankce na dovoz ruského obilí. Může to vést k dalšímu zdražování, varují ekonomové

Ekonomové tvrdí, že vidí další prostor pro zlevňování potravin.

Dovoz ruského obilí

Dovoz ukrajinského obilí do Evropy stagnuje, ale ten z Ruska, podle dat Eurostatu, roste. Ministr zemědělství Marek Výborný tvrdí, že nevidí jediný důvod, proč by obilí ze země agresora mělo plynout do Evropy, proto bude společně s premiérem Petrem Fialou požadovat sankce na jeho dovoz. Ekonomové tvrdí, že tento krok povede k dalšímu zdražování.

„My se tady bavíme o tom, že Evropa je v takovém polootevřeném konfliktu s Ruskou federací a přitom odtud vesele dováží komodity,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Obilí z Ruska na evropský trh míří přes třetí země - například přes Turecko nebo Kazachstán.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci připravují další protest. S problémy se chtějí obrátit i na prezidenta

Rusko za loňský rok prodalo do Evropy obiloviny za skoro půl miliardy eur, tedy za více než 11 miliard korun, což je nejvíce za posledních deset let. Z meziročního srovnání vyplývá, že export z Ruska stoupl o 30 procent.

„Budeme s panem premiérem požadovat, aby se obiloviny a olejniny z Ruska dostaly na sankční seznam,“ sdělil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). To by ovšem podle ekonomů mohlo opět zvednout ceny na trzích.

„Znamenalo by to, že se nezastaví růst cen potravin, který byl v posledních dvou letech dramatický, ale bude dál pokračovat,“ řekla ekonomka Jana Matesová. „Jakmile zdraží obilí, zdraží další položky v zemědělství a nakonec zdraží i potravináři a my budeme mít dražší rohlíky, chleba a další,“ řekl ekonom Vladimír Pikora.

„To určitě žádný evropský politik nechce. Proto dovolili, i když se o tom vícekrát jednalo, další dovoz ruského obilí na evropský trh,“ dále sdělila Matesová. Ruské obilí bylo rozbuškou i v debatě CNN Prima NEWS v Evropském parlamentu.

„Jestli máme problém s dovozy, tak je to z Ruska,“ řekla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

„Jaké je to množství? Bavme se o množství. Padesát milionů tun jde z Ukrajiny,“ reagovala europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Zda budou zemědělské komodity z Ruska zařazeny na sankční seznam, budou příští týden řešit premiéři a prezidenti na Evropské radě.

Další protest na obzoru

V úterních večerních hodinách zemědělci jednali s ministrem zemědělství Výborným, který s nimi chtěl mluvit o přesnějším zacílení podpory. Jak Agrární komora, tak Zemědělský svaz nadále trvají na svých požadavcích, přestože jim vláda částečně ustoupila a příští rok dostanou nad rámec svého rozpočtu dvě miliardy korun a i letos dostanou do živočišné výroby půl miliardy korun a investiční podpora se navýší o 1,5 miliardy. Ministr zemědělství řekl, že víc pro ně momentálně nemůže udělat.

Zemědělcům vadí výrok premiéra Fialy, který poslední protest před Úřadem vlády označil za „přehlídku hezké zemědělské techniky“. I kvůli těmto slovům plánují zemědělci další protest na čtvrtek 21. března. Konkrétní podoba protestu zatím není známá, nicméně podle informací CNN Prima NEWS mají zemědělci na stole několik variant.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Doležal: S Ruskem jsme v konfliktu, ale obilí dovážíme. Rostly by ceny, vysvětlila Matesová

Tagy:
Evropa protest ekonom Jana Matesová sankce ministr zemědělství Kateřina Konečná Jan Doležal Rusko Marek Výborný Agrární komora České republiky obilniny