Vláda pustí peníze, až když někdo zatlačí. Prostředky v kase má, shodli se odborníci

Analytička deníku Echo24 a hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 1.12.2023

Když se někdo začne bouřit, vláda začne jednat a pustí peníze. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli analytička deníku Echo24 Lenka Zlámalová a hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda. Peníze ve státní kase přitom podle expertů jsou.

Vláda nehodlá podle Zlámalové do ničeho zasahovat. „Rozhodla se své volební období vysedět s co nejmenšími problémy. Díry v rozpočtu začne zalepovat jen tehdy, když se někdo začne bouřit,“ nenechala na kabinetu nit suchou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko je ještě nemocnějším mužem Evropy, než se zdálo. Ekonom ukázal na domácnosti

„Pozorujeme to na školství a ještě dramatičtěji jsme se o tom přesvědčili ve čtvrteční dohodě premiéra Fialy (ODS) se zdravotníky,“ pronesla v pořadu Co na to vaše peněženka. Její slova potvrdil i Kovanda.

„Z hlediska celkového rozpočtu je sice oněch 10 miliard lékařům zanedbatelná suma, ale tisíckrát nic umořilo osla. Vláda nemá žádnou koncepci, takže se snaží všechny věci vysedět a nedělat žádné zásahy. Nějak protlačila konsolidační balíček a to si vzala jako maximum své snahy. Zasáhne pouze ve chvíli, kdy se daný resort bortí,“ řekl ekonom.

Podle něj se jedná o jasný vzkaz dalším oblastem, v nichž schází prostředky. „Fiala tím dal najevo, že kdo na vládu vyvine dostatečný tlak, tomu ustoupí,“ uvedl Kovanda. „Jenže vtip je v tom, že ve státní kase ty peníze jsou. Jmenujme třeba dotace pro živnostníky na elektromobil či nechvalně známý program Oprav dům po babičce. Pokud bude kabinet takto ustupovat, může se potýkat se stávkami každý týden,“ je přesvědčen.

„Peníze samozřejmě jsou,“ souhlasila s ekonomem Zlámalová, která mimo jiné zkritizovala přístup ministra školství Mikuláše Beka (STAN). „Vždy představí brilantní analýzu, co vše se musí ve školství změnit, ale následně dodá, že tyto položky jsou politicky neproveditelné,“ opřela se do šéfa resortu.

Analytička se pozastavila nad jednáním Fialy s lékaři. „Proč u stolu neseděl i ministr Válek (TOP 09)? Zajímalo by mě, jak chce vláda stanovit výšku platů v soukromých nemocnicích. Celý ten mechanismus je nesrozumitelný a má daleko k realitě. Někdo tady nejspíš nemluví pravdu. Možná, že mladí lékaři budou ještě koukat,“ shrnula ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rodičovský příspěvek se zvýší na 350 tisíc, schválil Senát. Opatření má platit od ledna

Tagy:
zdravotnictví stávka ekonomika státní rozpočet rozpočet Lukáš Kovanda vláda Mikuláš Bek Lenka Zlámalová Co na to vaše peněženka Ministerstvo zdravotnictví České republiky konsolidační balíček