Česko je ještě nemocnějším mužem Evropy, než se zdálo. Ekonom ukázal na domácnosti

Česko je ještě nemocnějším mužem Evropy, než se dosud mínilo. V reakci na data Českého statistického úřadu, podle kterých tuzemské hospodářství ve třetím kvartálu letošního roku oslabilo meziročně o 0,7 procenta, to konstatoval ekonom Lukáš Kovanda. Parafrázoval tím německý deník Die Welt, jenž nedávno označil českou ekonomiku právě za „nemocného muže Evropy“. Zároveň upozornil, že hlavní bolestí vývoje HDP je chabá spotřeba domácností. Zhruba pětina sociálně nejzranitelnějších domácností už však podle něj doslova nemá kde brát.

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí opět klesla. Jde o třetí meziroční oslabení v řadě. Statistici prezentovanými daty zhoršili svůj první odhad z konce října, který počítal s meziročním poklesem o 0,6 procenta a mezičtvrtletním o 0,3 procenta. „Koruna v důsledku zveřejnění zpřesněných údajů k HDP oslabila,“ konstatoval krátce po zveřejnění nových čísel Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Raněný Ukrajinec se v zákopech držel dva týdny. Neváhal na sebe povolat dělostřelectvo

Nad očekávání hluboko stahuje podle něj českou ekonomiku v prvé řadě chabá spotřeba domácností. „Ty jsou již finančně vyčerpané několika čtvrtletími v řadě, po něž musí čelit mimořádně vysoké inflaci, která požírá kupní sílu jejich úspor a výdělků,“ míní ekonom. Domácností však podle jeho slov svírá také tíseň a obavy z dalšího ekonomického vývoje i vývoje v oblasti cen energií.

Rovněž samotný Český statistický úřad píše, že meziroční pokles HDP ovlivnily zejména nižší výdaje na konečnou spotřebu domácností a úbytek zásob. Naopak pozitivně působily výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční poptávka.

Domácnosti nemají kde brát

„Zhruba pětina sociálně nejzranitelnějších domácností už doslova nemá, kde brát, takže musí svoji spotřebu značně tlumit, aby vůbec nějak vyšla. Ovšem i lépe finančně a majetkově situované domácnosti – hlavně ze střední vrstvy – se ve svých výdajích nadále krotí; a musí krotit,“ zmiňuje ve svém komentáři Kovanda s tím, že míra úspor v ekonomice je nadále poměrně vysoká, což výraznějšímu růstu spotřeby lidí brání.

Statistici zároveň informovali, že výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 0,2 procenta a meziročně klesly o 0,4 procenta, z toho se výdaje na konečnou spotřebu domácností mezičtvrtletně snížily o 0,3 procenta a meziročně o 2,3 procenta. „Pokles nastal zejména u výdajů za nákup předmětů střednědobé a krátkodobé spotřeby. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně vzrostly o 1,2 procenta a meziročně o 3,9 procenta," uvedl Český statistický úřad.

Za celý letošní rok se tuzemská ekonomika propadne podle Kovandy o 0,4 procenta, přičemž v příštím roce přidá 1,6 procenta, zčásti ovšem jen z důvodu ponížené základny letošního roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaké budou ceny energií v příštím roce? Podívejte se na reportáž

Tagy: