Vláda nás poškozuje, zlobí se zemědělci. Chystají další protesty s traktory

Protest

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se staví proti středním zemědělcům a svými úpravami do Strategického plánu Společné zemědělské politiky je významně poškozuje. Na postup vlády si takto stěžují Agrární komora ČR společně se Zemědělským svazem. I proto plánují další protestní jízdy zemědělské techniky. První taková akce má začít již ve středu.

Představitelé části zemědělců z Agrární komory (AKČR) a Zemědělského svazu (ZSČR) dávají již několik týdnů najevo svoji nespokojenost s úpravami SPSZP, které učinil nový kabinet. S předešlým návrhem, který schválila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), naopak souhlasila.

AK a ZS ovšem chystají další vlnu demonstrací. „První akce bude tuto středu a budou to demonstrační jízdy zemědělské techniky v regionech. Bude to mnohem silnější a masivnější, než minulá akce,“ řekl předseda ZSČR Martin Pýcha s odkazem na nedávný protest zemědělců před Úřadem vlády.

Tehdy do hlavního města zavítaly i traktory. Ty by měly na české silnice vyjet i tentokrát. A nejspíš jich bude více. „Mnohem více zemědělců pochopilo drastické dopady,“ dodává Pýcha.

„Jsme stoprocentně přesvědčeni, že střední zemědělci budou významně poškozeni novým návrhem Strategického plánu Společné zemědělské politiky,“ poznamenal Pýcha na pondělní tiskové konferenci. Očekává tak, že kvůli tomu bude muset část zemědělců skončit s výrobou některých segmentů.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal má za to, že úpravy byly pouze politickým rozhodnutím. „Politické rozhodnutí, které bylo učiněno, bylo učiněno bez konzultace se zemědělskou společností,“ stěžuje si. V opačné pozici je naopak Asociace soukromých zemědělců. Ta protestovala proti návrhu z dílny Babišovy vlády a současnou podobu kvituje.

Ministerstvo zemědělství nařčení odmítá

Vláda upravený návrh zmiňovaného plánu poslala Evropské komisi již v pátek. „Není pravda, že by Strategický plán Společné zemědělské politiky nebyl s nevládními organizacemi projednáván. Výsledná podoba respektuje připomínky organizací s různými požadavky, které v průběhu celého projednávání Strategického plánu zazněly a jsou v souladu s požadavky na národní strategické plány k SZP,“ komentoval dokument pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Vojtěch Bílý.

Ten dodává, že konečná podoba je kompromisem a zástupci AKČR i ZSČR byli k jednáním pracovních skupin zváni. Stejně tak odmítá i hrozby, že kvůli vládnímu návrhu dojde ke zdražení potravin či k likvidaci českého zemědělství.

„Pokud ceny potravin porostou, bude to především z důvodu inflace, zvýšených nákladů v podobě vstupů, energií, hnojiv apod. Bude k tomu docházet všude ve světě, nikoliv pouze v ČR. Vliv změny dotačního systému na konečnou cenu potravin je naprosto minimální. Navíc tyto změny se naplno projeví až v roce 2025 či 2026,“ dodal Bílý.

Tagy:
zemědělství ODS Petr Fiala ministerstvo zemědělství Jan Doležal zemědělci Zemědělský svaz České republiky Agrární komora České republiky