Vláda nedělá nic, jen škodí. Cesta do pekel může pokračovat, shodli se Pilný a Tlustý

Bývalý ministr financí za ANO Ivan Pilný a bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý

360° 11.7.2023

Nynější vláda vůbec nic nedělá, shodli se v pořadu 360° bývalí ministři financí – za ANO Ivan Pilný a za ODS Vlastimil Tlustý. Naopak podle nich škodí, a to třeba zrušením elektronické evidence tržeb (EET), čímž se obrala o potřebné peníze, které ji nyní schází ve státním rozpočtu. Kritikou nešetřil ani expremiér Vladimír Špidla (SOCDEM).

Tlustý si od začátku ve vysílání CNN Prima NEWS nebral servítky a uvedl, že Babišovu vládu, „která špatně hospodařila a udělala astronomické dluhy“, nahradila vláda, „která dělá ještě větší dluhy“. „Koalice se odvolává na válku, na kdeco. To je nezajímavé, rozhodují čísla,“ dodal v pořadu 360°. Podle mnohých expertů jsou ale náklady spojené s válkou a následnou krizí nemalé, čímž se hájí i vláda.

ČTĚTE TAKÉ: Státu ročně utíká až 500 miliard. Chce to jen odvahu. Švihlíková řekla, kde se dá ušetřit

Podle Pilného není situace ale tak kritická, že by se naše ekonomika podobala té řecké. „Podívejte se, jak lidé jezdí na zahraniční dovolené a podobně, ale na druhou stranu musím říct, že líp už bylo. Stát by měl určitě udržet veřejné služby na nějaké úrovni,“ uvedl s tím, že jde o největšího zaměstnavatele, přitom má mnoho zbytečných zákonů.

Vstup do šedé ekonomiky

Političtí matadoři také zmínili, že vláda efektivně nezískává peníze do státního rozpočtu, a to i přes to, že představila konsolidační balíček. „Co bych vládě vytkl, je to, že vláda s šedou ekonomikou nedělá vůbec nic. Podívejte se na politické gesto – zrušení EET. Teď, když někam přijedete, všude vidíte, že berou platby jenom v hotovosti. To je prostě jasný přesun do šedé ekonomiky,“ kritizoval Pilný.

Fialova vláda zrušila elektronickou evidenci tržeb, o kterou se zasadilo hnutí ANO. Nynější opozice toto rozhodnutí tvrdě kritizovala. „Nevím, proč toto politické gesto vláda vůbec udělala, když si na to všichni zvykli a přinášelo peníze a rozhodně to šedou ekonomiku nepodporovalo,“ podotkl exministr s tím, že vláda pro ekonomiku nyní nedělá vůbec nic. „Škodí,“ přidal se Tlustý. „Ano, škodí,“ souhlasil Pilný.

Máme podle Vladimíra Špidly na to udržet se sociálním státem? Jak se Vlastimil Tlustý dívá na reformu důchodů? A co nejvíce politikům při sestavování rozpočtu vytýká Ivan Pilný? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: