Středula: Opatření vyhánějí čerta ďáblem. Ministr financí by se měl červenat a omluvit

Odborář Josef Středula

Josef Středula a Danuše Nerudová o konsolidačním balíčku

Změny DPH nic neulehčí, jedná se o nebezpečnou manipulaci, která občanům zdraží celkovou spotřebu. Ministerstvo financí v čele se svým šéfem by se mělo červenat a omluvit za to, co připravilo. Těmito slovy komentoval úterní jednání ve Sněmovně ohledně konsolidačního balíčku odborářský předák Josef Středula. Dodal, že některé vládní návrhy jsou jen „vyhánění čerta ďáblem“. Ekonomka Danuše Nerudová vnímá připravená opatření jako hektický kompromis. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že z ekonomického hlediska obsahuje množství technických chyb.

Středula vyjádřil své výtky ohledně daňových reforem, za jejichž špatné nastavení může současná i minulá vláda. „Jdou v tomto ohledu ruku v ruce, ani jedna z nich se nemůže na nic vymlouvat. Zavedená daňová reforma je fatální, vytáhla z rozpočtu státu i z příjmů přes 300 miliard korun, které budou muset zaplatit obyčejní, nízkopříjmoví lidé,“ zdůraznil. Ztotožnil se s vyjádřením prezidenta Petra Pavla, že by balíček neměl dopadnout na tuto skupinu obyvatel.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Škrtat už nejde, pomůže jen hozený granát, tvrdí ekonom. Řešení mimo realitu, oponuje Křeček

„Nechápu, jak může vláda předpokládat nějaký hospodářský růst. Z čeho by ho vygenerovala, když většina DPH se vytváří spotřebou obyvatel, kteří ty peníze nakonec mít nebudou a zasáhl je největší propad reálných mezd ze všech zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, pozn. red.)? Ze strany vlády prostě eintopf, který ani nevoní, je nepoživatelný a je potřeba ho zásadně změnit,“ prohlásil Středula.

Ekonomka Danuše Nerudová vyčetla vládě, že s podobnými opatřeními nepřišla již dřív. V balíčku spatřuje značné množství technických chyb „Je však pochopitelné, že k nim došlo, protože ten způsob, jakým ten balíček byl dojednáván, byl skutečně velmi hektický. Navíc jde o výsledek kompromisu pěti stran,“ zdůraznila a řekla, že je nezbytné zjevné chyby odstranit.

„Hlavní červenou linií linoucí se úpravami v DPH, bylo výrazné zjednodušení celého daňového systému. Je nezbytné především proto, aby bylo možné digitalizovat agendy, které vykonává stát, a daly se ušetřit další peníze. Jenže nastal opak, takže se systém v určitých oblastech ještě více zkomplikoval,“ okomentovala ve vysílání CNN Prima NEWS. Považuje však za důležité, že vláda s konceptem konsolidačního balíčku vůbec přišla a rozhodla se nepopulární opatření přijmout.

Důvodem je podle ní skutečnost, že zadlužování České republiky závratně roste. „Zadlužování je opravdu velmi vysoké. Ve čtvrtém kvartálu minulého roku jsme byli zemí, která jako jediná prohlubovala svůj dluh, zatímco všechny ostatní země z toho dluhu ukusovaly. Postupně se v žebříčku propadáme. Aktuálně už jsme na osmém místě a výhled není úplně dobrý,“ pronesla.

Středula byl ohledně připravovaného daňového systému mnohem ostřejší. „Změny v systému DPH v žádném případě neznamenají žádné ulehčení. Jedná se o nebezpečnou manipulaci, která jednoduše zdraží celkovou spotřebu. Za něco takového by se mělo ministerstvo financí v čele se svým šéfem v prvé řadě červenat a omluvit,“ řekl ve vysílání. „Manipulace s DPH přinese minus 4,1 miliardy korun, takže úplně nesmyslné vyhánění čerta ďáblem, k tomu takovýmto šíleným způsobem,“ dodal Středula.

Podle odborového předáka začala vláda jednat se zástupci podniků a odborů teprve nyní, kdy došlo ke schůzce tripartity. Její zástupci prý na nezájem ze strany kabinetu upozorňovali již od ledna. „Včerejší schůzce se nedá nic vytknout. Je stále čas na to, aby se stanoviska, na nichž se shodneme, zapracovala do pozměňovacího návrhu,“ uvedl Středula. „Záleží pouze na tom, do jaké míry se jedná o vzkaz, či o reálnou možnost. Věřím ale, že vláda vyslyší hlas sociálních partnerů a že udělá všechno pro to, aby došlo ke shodě. V této záležitosti jsem mírným optimistou,“ dodal.

Hosté dále ve vysílání CNN Prima NEWS diskutovali o výši státního dluhu a porovnávali ho s jinými zeměmi či o změnách v důchodovém systému, které budou řešit poslanci. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy:
Danuše Nerudová OECD DPH Petr Pavel Josef Středula odbory státní dluh tripartita daňový systém Ministerstvo financí České republiky Vláda ČR Poslanecká sněmovna ČR