Vláda nekoná, kritizoval kandidát do Senátu za KSČM. Lež jako věž, sepsul ho Vystrčil

Miloš Vystrčil

360° (915)

Vládní zastropování cen energií je podle kandidáta do Senátu za KSČM Josefa Pavlíka nedostatečné. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS zkritizoval, že Fiala a spol. nekoná a jen učí lidi chodit pro dávky. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) to označil za lež a podotkl, že se komunisté jako nynější kabinet o lidi nikdy nestarali.

„Vláda nekoná, za chvíli bude na Václavském náměstí demonstrovat 300 tisíc lidí,“ předpověděl ve vysílání Pavlík.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila ale kabinet dělá maximum. „Že nekoná, je lež jako věž. Všichni víme, že pro maloodběratele došlo k zastropování. Existují propočty, které ukazují, že je to zvládnutelné pro naprostou většinu občanů,“ podotkl. Stát je prý připraven pomoci i dalšími způsoby, jako je například příspěvek na bydlení.

„Vy učíte lidi, aby chodili pro dávky,“ rozzlobil se Pavlík, načež Vystrčil zareagoval: „My se staráme o lidi, jako vy jste se nikdy nestarali. Vy jste lidem poroučeli, kdo může studovat a kdo ne. Děláme vše pro to, abychom situaci zvládli a udrželi sociální smír, aby došlo k tomu, že budoucnost nebude taková, že naše děti a vnuci budou splácet obrovské dluhy.“

Nákup plynu přímo od zdroje

Podle dalšího hosta pořadu, kandidáta do Senátu za stranu PRO 2022 Tomáše Nielsena, by bylo řešením energetické krize domluvit přímý kontrakt s Ruskem na nákup plynu. „Ve chvíli, kdy Německo nakupovalo ruský plyn a přeprodávalo nám ho za čtyřnásobek ceny, otevřel bych cestu k nákupům od zdroje,“ pronesl. A souhlasil s ním Pavlík. „Maďarsko má přímé dodávky, Německo i Rakousko je také mělo. Proč my máme překupovat plyn, který Němci berou z Ruska? To nedává smysl,“ uvedl Pavlík.

Vystrčil ale upozornil že na několikanásobně dražší nákupy z Německa nejsou důkazy. „Rád bych viděl nějaký dokument, že Němci nakupovali plyn za ‚X‘ a prodávali za ‚4X‘, osobně tomu nevěřím a nemám žádnou zprávu, že by tomu tak bylo,“ dodal Vystrčil.

Tagy: