Ruští špioni jsou na českých úřadech, ve firmách i v Evropské komisi, varuje expert

Ruský špion

360° (915)

Dlouholetý zaměstnanec českého ministerstva zahraničí měl spolupracovat s ruskou rozvědkou SVR a vynášet pro ni tajné informace. Zprávu Deníku N potvrdili členové vlády i bezpečnostní informační služba (BIS), která zmíněného pracovníka odhalila. Zjištění BIS nepřekvapilo někdejšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla ani bývalého ministra financí Ivana Pilipa.

„Rusko mělo a má své lidi nejen v české státní správě, ale i v řadě tuzemských firem. Má je v Německu a dalších evropský státech i v Evropské komisi,“ řekl v pořadu 360° na CNN prima NEWS Jaroslav Míl. Podle něj zastoupení ruských špionů v české státní správě není ničím neobvyklým.

„Poznáte to podle argumentace či výsledků. Jak se v minulosti usilovně bránilo výstavbě plynového připojení na Polsko. Plynovod se nepostavil a my jsme v takové situaci, v jaké jsme. Podívejme se, kdo vládl v posledních osmi letech a jaké byly jeho zájmy,“ rýpnul si Míl do vlád Bohuslava Sobotky (dříve ČSSD) a Andreje Babiše (ANO).

Jaroslav Míl působil za Babišovy vlády jako vládní zmocněnec pro jadernou energetiku. Tehdy jako klíčový člověk pro přípravu tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany ostře kritizoval záměr ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) oslovit dotazníkem i ruský Rosatom.

Vláda na Havlíčkův návrh Míla v roce 2021 odvolala, prý i kvůli tomu, že neměl požadovanou bezpečnostní prověrku. To však Míl kategoricky popírá. „Na rozdíl od některých jsem to prověření měl,“ uvedl. Podle něj v Česku v posledních letech panovala maximální snaha nedělat nic proti takřka 100procentní závislosti na ruském plynu.

Pilip: Rusko má vazby i na Pražský hrad

Odhalení ruského špiona na resortu zahraničí nepřekvapilo ani ekonoma Ivana Pilipa, který zastával funkci ministra financí ve druhé vládě Václava Klause i v kabinetu Josefa Tošovského. „Že se takový člověk občas najde, je v evropských státech poměrně běžné. Pozitivní je fakt, že ho BIS odhalila,“ prohlásil Pilip.

Podle něj však ruský vliv sahá do mnohem vyšších pater českého systému. „Mnohem víc znepokojující je, že zájmovou agenturu Rusko mělo či má dlouho na Pražském hradě či v některých politických stranách. Proto Česko do těchto těžkých dob vstoupilo tak zranitelné, neboť je závislé na ruském plynu,“ dodal.

BIS premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) s případem ruského špiona seznámila už v první polovině letošního roku. Už před lety zjistila, že ruská tajná služba SVR má na českém ministerstvu zahraničí zdroj citlivých informací. Poté se jí povedlo podezřelou osobu identifikovat.

„Ruská rozvědka využila jeho slabosti pro ženy a peníze. Postupně po českém diplomatickém pracovníkovi začala vyžadovat informace z české diplomacie, a to i utajované. Muž za jejich předání opakovaně převzal peníze,“ řekl zdroj Deníku N.

Pandemie covidu kontakty mezi pracovníkem SVR a jeho českým informátorem zásadně omezila, podotkl Deník N. V první polovině letošního roku se pak kontrarozvědka rozhodla akci ukončit a o situaci informovala jak ministra zahraničí, tak i premiéra.

Tagy:
energie Kreml špión špionáž zemní plyn politika Karel Havlíček Pražský hrad energetika Ivan Pilip BIS Rusko 360° Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jaroslava Míla