Vláda kvůli balíčku hodila kraje přes palubu, říká hejtmanka za STAN. Chystá ústavní stížnost

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN)

360° 25.8.2023

Vláda hodila kraje v zájmu schválení konsolidačního balíčku přes palubu. Přitom se na ně mohla v krizích spolehnout, teď, když potřebujeme pomoct, tak jsme vyřazeni. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN). Kritizovala tak fakt, že ke změně v rozpočtovém určení daní pro kraje v rámci úsporného balíčku nedojde. Obdobně se vyjádřil i její kolega, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM). Naopak hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) je za rozhodnutí rád. Pecková vzkázala, že se nevzdá – její úřad chystá podklady pro ústavní stížnost. V čem se hejtmani neshodnou?

Mezi kraji panuje rozdílný pohled na věc. „Stávající rozdělení daní je pro kraje nespravedlivé,“ zdůraznila Pecková. Právě z toho důvodu doufala, že dojde ke změně. „To, co se krajům udělalo, hodnotím velmi negativně. V konsolidačním balíčku se mohlo změnit rozpočtové určení daní pro kraje. Považuji to za obrovskou příležitost, kterou vyjednávací tým – potažmo vláda – promarnil,“ pokračovala hejtmanka. Doplnila, že hnutí STAN se rozhodlo tuto změnu podpořit, další koaliční strany však nesouhlasily: „Takže to bude návrh, který nepůjde dál.“

Osobně však snahu o změnu nevzdá. „Jako Středočeský kraj připravujeme podklady pro podání ústavní stížnosti, protože se domníváme, že současné, stávající rozdělení daní je pro kraje prostě nespravedlivé. To je jedna cesta. Jako hnutí STAN pak máme několik aktivit, na nichž budeme v rámci změny rozpočtového určení pracovat mimo konsolidační balíček,“ avizovala Pecková. To, že však k této změně nedošlo v rámci vládního opatření, vnímá jako „hození krajů přes palubu v zájmu schválení konsolidačního balíčku“.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda není od toho, aby řídila inflaci nebo ceny, míní Musil. Poradil však, co udělat může

„Musím říct, že mě to velmi zklamalo, protože v okamžiku, kdy byla jakákoliv krize – covidová, ukrajinská – tak kraje byly vždycky ty, na které se vláda a stát mohly spolehnout. V okamžiku, kdy my potřebujeme změnu, tak v zájmu schválení konsolidačního balíčku jsme byli hozeni přes palubu – a byli jsme z toho vyřazeni,“ dodala.

Umělý spor mezi hejtmany

Některým krajům ale současné nastavení vyhovuje a nechtějí ho měnit. Podle hejtmana Netolického se vytvořil umělý spor mezi jednotlivými regionálními lídry a samosprávami. „Stát alibista řekl: ‚Dohodněte se mezi sebou a až se dohodnete, tak přijďte za námi, a my vám to teda schválíme.‘ Nyní ale nastal problém, kdy stát najednou nemá peníze, aby se do systému dalo více financí,“ konstatoval. I Pardubický kraj bude bojovat za to, aby se rozpočtové určení daní pro kraje změnilo.

Upozornil, že systém přerozdělování peněz je už dvě dekády starý. „Jsme kraj, který měl alespoň v počátcích – tedy před 20 lety – nastaveny nějaké parametry, které už dnes zdaleka neodpovídají. V našem případě bylo rozpočtové určení daní podhodnoceno po celou dobu. Takže po celou dobu dostáváme míň peněz než srovnatelné kraje v okolí,“ vysvětlil situaci Pardubického kraje. Zdůraznil, že pokud si „někdo myslí, že tato nespravedlnost bude fungovat dál, tak ne“.

Právě kritéria z roku 2005 vidí mnozí lídři krajů jako problém. Mezi nimi je též Pecková. „Ze státního rozpočtu dostávají určitou část peněz obce, určitou část velká města a pak je zde rozpočtové určení daní krajů. Zatímco u rozpočtového určení obcí se kritéria každý rok přepočítávají podle dat ze statistického úřadu a dalších dat, která se reportují každý rok, tak u krajů přepočet není. Částka a kritéria zamrzla v roce 2005 a od té doby se nezměnila,“ vysvětlila.

Netolický také upozornil, že se blíží leckde změna ve vedení hejtmanství. „Příští rok jsou krajské volby, a to se týká dalších politických reprezentací. Nemám argument na to, když mi lidé oprávněně říkají, že máme rozbité silnice víc než v jiném kraj. Co jim mám říkat? Že jsou méněcenní?“ ptal se Netolický.

Změna značila i ztrátu

Naopak hejtman Ústeckého kraje Schiller patří k těm, kteří si na současný systém nestěžují. Je rád, že rozpočtové určení daní v konsolidačním balíčku není, současné nastavení mu vyhovuje. „Udělal jsem pro to maximum, aby tam nebylo, protože náš kraj by to výrazně poškodilo. Odklonili jsme se od toho, kde nikdo neměl být poškozen, a to se nám nepovedlo,“ uvedl.

Pokud by podle něj aktuální pravidla zůstala – nedošlo k úpravě rozdělení daně nikoliv podle procent, ale podle jasných ukazatelů a následnému navýšení – tak se podle něj stane to, že některé kraje budou mít o půl miliardy více v rozpočtu a jiné – jako Ústecký – naopak přijdou o stamiliony.

„Což si dovolit nemůžeme, protože jsme největší poskytovatel lůžkové zdravotnické péče, máme obrovské sociální služby, takže ty peníze by nám tam výrazně chyběly,“ doplnil.

Tagy: