Vláda schválila rozpočet na příští rok. Navržený schodek nově činí 295 miliard korun

Tisková konference vlády

Vláda schválila nový rozpočet

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve finální podobě představil schodek 295 miliard. To je o téměř 30 miliard více, než byl původně plánovaný deficit. Důvodem jsou kompenzace spojené s vysokými cenami energií. Kabinet projednával také zvýšení důchodů. Průměrná starobní penze by se měla zvýšit o 825 korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura upravil návrh státního rozpočtu na příští rok. Nově by místo schodku 270 měl být deficit 295 miliard korun. „Hlavním úkolem rozpočtu je pomoct občanům a firmám, aby měli jistotu v energetické krizi. Také je úkolem zvýšit bezpečnost,“ řekl Fiala ke schválenému materiálu.

Rozpočet umožní realizovat nákupy potřebné techniky, která se v posledních letech nepořizovala. Důvodem tohoto kroku je současná invaze Ruska na Ukrajinu. Fiala také zmínil, že peníze jsou namířené i do dopravní infrastruktury.

Ministr Stanjura si na tiskové konferenci po jednání vlády postěžoval, že minulá Babišova vláda vytvářela velké deficity a kvůli tomu bude stát platit obsluhu státního dluhu ve výši 70 miliard korun.

„Reagujeme na vyšší cenu energií,“ řekl pak Stanjura ke schválenému rozpočtu. Podle něj by se zákon mohl projednat na začátku prosince u třetího čtení.

Konsolidace veřejných financí?

Členové vlády jednali o rozpočtu více než sedm hodin. Konečné schvalování rozpočtu přišlo poté, co byl na vládě projednáván už v minulém týdnu. Už tehdy ministr financí připustil, že schodek rozpočtu bude vyšší než 270 miliard korun.

Důvodem jsou zejména kompenzace spojené s drahými energiemi, protože původní návrh s nimi nepočítal. Vložen nebyl ani dopad úsporného tarifu.

Předseda vlády Petr Fiala v minulosti prohlásil, že vláda chce udržet deficit v mezích a po skončení krize konsolidovat veřejné finance. Vláda je nyní pod tlakem kvůli schválení rozpočtu, protože do konce září musí být odeslán Poslanecké sněmovně.

Postup současného kabinetu kritizuje mimo jiné bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Pokud by vláda zastropovala energie podle našeho návrhu už na jaře a stropovala u výrobců, dopad do rozpočtu by byl o mnoho nižší. Teď to zaplatí všichni,“ řekla šéfka poslanců ANO s tím, že ministr Stanjura v původním návrhu podsekl výdaje „Chybělo v něm až 50 miliard za úsporný tarif, jakákoli pomoc podnikatelům a dopady pozdního zastropování energií. Nehledě na chybějící desítky miliard korun všude, kam se podívám,“ zakončila.

Kabinet projednával také zvýšení důchodů. Od ledna by se měla průměrná starobní penze zvýšit o 825 korun. Solidární část všech starobních, invalidních a pozůstalostních penzí by se měla podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí zvednout o 140 korun.

Tagy: