Vláda provede analýzu Babišova střetu zájmů. Nepodá žalobu na EK kvůli dotacím Agrofertu

Andrej Babiš

Tisková konference vlády 30.3.2022

Vláda ve středu rozhodla, že nepodá žalobu na Evropskou komisi (EK) za neproplacení dotace pro firmu Fatra z holdingu Agrofert. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Žalobu plánovala podat předchozí vláda pod vedením Andreje Babiše (ANO), který je podle státní Evidence skutečných majitelů reálným vlastníkem Agrofertu.

Také podle auditu EK Babiš dál ovládá Agrofert, ačkoli akcie svých firem vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. EK kvůli tomu pozastavila proplácení dotací pro firmy z Agrofertu. Podle Síkely je třeba udělat řádnou právní analýzu střetu zájmů, kterou provede ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

„Dospěli jsme k závěru, že Česká republika pravděpodobně dostatečně nezná obsah statusu svěřenských fondů Andreje Babiše. Komise však tento obsah zná a my nemáme důvod o tom pochybovat. Náklady na vedení takového sporu, včetně reputačního rizika, by převážil efekt toho sporu,“ uvedl Síkela.

Stát loni ještě za Babišovy vlády proplatil plastikářské firmě Fatra dotaci 547 tisíc korun. Podle tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) si tak chtěl otestovat, zda Brusel peníze opravdu neproplatí, získat rozhodnutí o zamítnutí platby a následně zažalovat EK. Komise loni v létě žádost o proplacení dotace zamítla, ale odmítla také kvůli ní Česko sankcionovat.

K udělení pokuty Brusel vyzvalo Havlíčkovo ministerstvo, protože tak chtělo získat rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie. EK místo toho v případě Fatry pouze pozastavila průběžné platby, což snahu Babišovy vlády o soudní přezkum zkomplikovalo. Loni v prosinci pak nastoupila vláda Petra Fialy (ODS) složená ze stran, které Babišův střet zájmů dlouhodobě kritizovaly.

Babišův střet zájmů poškodil pověst Česka

Střet zájmů Babiše podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) poškodil mezinárodní pověst Česka a ohrozil čerpání evropských dotací. „Evropská komise není našim nepřítelem, naopak hájila zájmy daňových poplatníků. Proto je nesmyslné na ni podávat žalobu, protože nevyplatila peníze oligarchovi ve střetu zájmů. Je naopak nutné zajistit, aby koncern Agrofert nebyl zvýhodňován na úkor běžných podnikatelů a začal se řídit platnými zákony,“ sdělil ve středu Bartoš v tiskové zprávě.

Podle webu iROZHLAS.cz se k podání žaloby negativně stavěli ještě před jednáním vlády i další ministři. „Budu, tak jak je v návrhu resortu průmyslu a obchodu, hlasovat proti podání,“ řekla webu ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). „Nerad sděluji stanoviska, dokud neproběhne podrobná rozprava s kolegy na vládě. Nicméně nejsem příznivcem žaloby na Evropskou komisi,“ sdělil ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády za Piráty Michal Šalamoun.

Tagy: