Síkela představil energetický balíček. Babišova vláda by pokračovala v rozhazování, řekl

Jozef Síkela

Tisková konference vlády 30.3.2022

Připravili jsme komplexní energetický balíček, řekl ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (STAN). Balíček podle něj obsahuje třináct kroků, které pomohou domácnostem, firmám i k zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Zároveň ministr kritizoval předchozí vládu Andreje Babiše (ANO).

„Připravili jsme komplexní energetický balíček. Jedná se o třináct kroků, které mají jedno společné – mají se pozitivně promítnout do výdajů domácností a zlepšit ekonomický stav České republiky do budoucna,“ uvedl na tiskové konferenci Síkela a některé kroky vyjmenoval.

První je zvýšení existenčního a životního minima o deset procent o 1. dubna 2022, které představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle Jurečky se dotkne až 350 tisíc lidí, protože se od těchto částek odvíjejí i výše dalších dávek.

Stát dále plánuje firmám z energeticky náročných odvětví kompenzovat nepřímé náklady. Evropská komise program podle Síkely předminulý týden schválila, nyní se jedná o rozšíření výčtu odvětví, která by z něj mohla pomoc čerpat.

Síkela dále zmínil dříve schválený program Záruka Energie, do kterého začne Národní rozvojová banka přijímat žádostí od čtvrtka. Společnosti s náklady na energie převyšujícími deset procent z celkových provozních nákladů budou moci získat na úvěr od jednoho do deseti milionů korun státní záruku až do 80 procent jistiny.

Ministerstvo práce a obchodu (MPO) také pracuje na využití nového rámce veřejné podpory pro firmy zasažené protiruskými sankcemi, který minulý týden přijala Evropská komise. Firmy by měly mít možnost získat až 400 tisíc eur (asi 10 milionů korun).

Jedná o se náhradě ruského plynu a ropy

V rámci posílení energetické bezpečnosti Síkela v úterý se svým německým protějškem předjednal zvýšení kapacity ropovodu TAL (Transalpinský ropovod) vedoucího z italského Terstu. České republice, Německu a Rakousku by to mělo přinést asi 200 tisíc tun ropy měsíčně navíc. „Souhlas musí udělit německá strana,“ zdůraznil Síkela. Doplnil, že s Německem Česko jedná také o využití jeho připravovaných terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG).

Z dalších opatření Síkela zmínil záměr zjednodušit a zrychlit povolovací řízení pro obnovitelné zdroje energie, především pro fotovoltaiku. Vyšší desítky milionů jsou podle Síkely připravené na rozvoj obnovitelných zdrojů, aby je mohli využívat jednotlivci.

Připomněl také dotační výzvu v rámci Národního plánu obnovy na podporu fotovoltaických systémů, ve které jsou vyčleněny čtyři miliardy korun, MPO nyní eviduje žádosti v objemu kolem dvou miliard korun.

Další kroky podle Síkely ministerstvo představí během následujících několika dnů. Seznam všech třinácti opatření nezveřejnil.

Síkela: Neopakujme chyby předchozí vlády

Ministr se zároveň pustil do minulé vlády Andreje Babiše, jejíž členové právě Síkelu často kritizují.

„Nebudu si hrát na to, že se scházíme v příznivé situaci. Zvýšení cen způsobené Putinovou válkou na Ukrajině vnímáme všichni. Je nutné, aby vláda pečlivě volila každý krok a neopakovala chyby předchozí vlády. Ta by pokračovala v rozhazování peněz bez ohledu na to, jak by to zemi zadlužilo. Kroky by byly líbivé pro voliče, ale zničující pro ekonomiku země. Chceme, aby to pomohlo skutečně a dlouhodobě,“ zdůraznil Síkela.

Tagy: