Vláda rozšířila sankční seznam. Jedna z osob je úzce napojena na Putina, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tisková konference po jednání vlády

Vláda rozšířila český sankční seznam o dvě fyzické a jednu právnickou osobu. Jednou z osob je Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, který je osobně úzce napojen na Vladimira Putina. Po jednání vlády to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Sankce cílí na síť, která chtěla rozvíjet v České republice vlivovou operaci. Kabinet mimo jiné schválil další příspěvek do iniciativy na nákup munice na podporu Ukrajiny, sumu Fiala neuvedl. Zatím se podle něj zapojilo 20 zemí.

„Na vnitrostátní sankční seznam jsme se rozhodli zařadit tři subjekty. Tou první osobou je Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, který řídil řadu vlivových aktivit nebo sítí z Ruské federace a je osobně úzce napojen na Vladimira Putina. V České republice využívá společnost Voice of Europe, která je právnickou osobou na seznamu. Tím posledním je Artem Pavlovič Marčevskyj, který se na těchto aktivitách také podílí,“ uvedl Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Islámský stát se stal lacinou franšízou, řekl Mikulecký. Díl viny za útok má i Putin, míní Šedivý

Podotkl, že se vláda tímto krokem rozhodla zasáhnout proruskou síť, která se na „území České republiky pokoušela rozvíjet vlivovou operaci, která by měla závažný dopad na bezpečnost České republiky a Evropské unie“. „Cílem působení této vlivové skupiny bylo vykonávat na území Evropské unie akce a činnosti proti územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny,“ pokračoval premiér.

Chování tří subjektů na seznamu je podrobně a pečlivě zdokumentováno. „Důkazní balíček obsahuje přes 300 stran. To, co je důležité říct, je, že činnost této skupiny sahá za hranice České republiky, míří i směrem k Evropskému parlamentu a celé to jen ukazuje dlouhodobou snahu Ruské federace zasahovat nebo ovlivňovat demokratické procesy v Evropě,“ zdůraznil Fiala.

Dodal, že nemá informace o tom, že by se úsilí sankcionovaných osob na získání vlivu týkalo českých politiků a občanů. Bezpečnostní informační služba (BIS) na síti X napsala, že její akce odhalila, jakým způsobem Rusko vlivově působí na území států EU a jak se snaží ovlivňovat politické procesy.

Osoby čelí řadě zákazů

Na sankčním seznamu bylo dosud šest položek. Šlo o moskevského patriarchu Kirilla, ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka, manžele Rostislava a Olgu Zorikovovy a podnik pro správu ruského majetku v zahraničí. Podnikatel Boris Obnosov byl ze sankčního seznamu vyškrtnut poté, co na něj uvalila postih Evropská unie.

Zařazení na sankční seznam znamená pro dané osoby zákaz vstupu do Česka a pobytu v zemi, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi, které má na starosti Finanční analytický úřad. Zařazení na seznam vládě umožňuje takzvaný Magnitského zákon, který je účinný od loňského ledna.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrozí nám katastrofa, přiznávají Ukrajinci. Hroutí se klíčový bod fronty, je pod stálou palbou

Vláda ve středu mimo jiné schválila další příspěvek Česka do iniciativy na nákup munice na podporu Ukrajiny napadené Ruskem z mimounijních zemí. Jeho výši Fiala neuvedl.

„Česká iniciativa je velmi úspěšná, zájem zapojit se ohlásilo už kolem 20 zemí. Pro Ukrajinu je mimořádně důležité, že ví, že v rámci týdnů či měsíců dorazí další munice a díky tomu může už dnes přizpůsobovat svoji taktiku. Znovu bych chtěl poděkovat všem, kteří se do této iniciativy zapojili,“ dodal premiér.

Tagy: