Obrovské pravomoci by neměl ministr, ale pouhý náměstek, komentoval Benda superúřad

Marek Benda

Od čtvrtka se rozvolní opatření přijatá v rámci boje proti pandemii koronaviru. Otevřou se například restaurace, obchody či kadeřnictví. Do hry ovšem vstupuje i otázka prodloužení nouzového stavu. Je otevření prodejen a služeb namístě? A prodlouží se stav nouze? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové byli poslanci Marek Benda (ODS) a Jiří Mašek (ANO).

„Vláda fatálně selhala v letním období,“ řekl Benda k otázce hygienických stanic. U nich se podle něj již na jaře ukázalo, že nejsou na pandemii takového rozsahu připraveny a byly připraveny pouze na trasování běžných chorob. V létě však vláda neposílila jejich kapacitu, přičemž využít mohla například armádu.

Jeho oponent z hnutí ANO tvrdí, že hygienické stanice potřebují fungovat v rámci jednoho uskupení, jehož vytvoření navrhuje ministr Jan Blatný (za ANO). „Je třeba sjednotit práci 14 hygienických stanic,“ řekl ve vysílání pořadu 360° Mašek. O možných velkých zásazích do lidských práv však podle něj nelze spekulovat, neboť je celý projekt na startu. Projít by měl napřed meziresortním řízením, poté bude představen vládě a opozici.

S vytvořením covidového superúřadu však nesouhlasí Benda. „Ty pravomoce nejsou pro ministra, ale pro jeho náměstka. Už dříve bylo řečeno, že jeden ministr by neměl uplatňovat opatření plošně. A nyní vláda přijde s tím, že by to nedělal ani ten ministr, ale jeho náměstek? To přece nemůže nikdo myslet vážně,“ komentoval návrh poslanec ODS.

Na přetřes přišla i otázka prodloužení nouzového stavu. Jeho pokračování připustili oba poslanci, přičemž podle Bendy ODS určitě nepodpoří variantu prodloužení o 30 dní. „Říkali jsme, že jsme ochotni to udělat o týden,“ řekl Benda s tím, že v ideálním případě by každý týden chodili členové vlády vysvětlovat své kroky a podle nich by se mohlo případně o dalších sedm dní prodlužovat.

Tagy: