Vláda zřejmě brzdí ohledně rušení výjimek pro zaměstnanecké benefity. Plánují se i další změny

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministři Zbyněk Stanjura (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve Sněmovně

Vládní a sněmovní plány po prázdninách

Kabinet Petra Fialy (ODS) možná nakonec ustoupí od rušení daňových výjimek pro zaměstnanecké benefity. Pro CNN Prima NEWS to uvedlo několik zdrojů z vládní pětikoalice. Přímo ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale informaci zatím nepotvrdil s tím, že o tomto tématu ještě nejednali.

Vládní úsporný balíček se ještě před schválením má dočkat změn. Podle koalice sice jen kosmetických, ale i tak se je vláda zatím snaží tajit. Několik zdrojů z vládnoucího uskupení pěti stran ale pro CNN Prima NEWS potvrdilo, že daňová výjimka pro benefity zaměstnanců může být jednou z nich. „Ústupek u benefitů je už v podstatě jasný. Je na to obrovský tlak zvenčí. Hodně bych se divil, kdybychom v tom necouvli, u voleb by nám to pak všichni spočítali,“ popsal jeden ze zdrojů blízký vládě. „Už se o tom jednalo. Z čeho tedy potom budeme mít ty příjmy do rozpočtu, to nevím,“ řekl další zdroj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace kvůli úspornému balíčku opět poroste, varuje ČNB. Zdraží jen neřesti, opáčila koalice

Shodu na této změně v úsporném balíčku si ještě musí pětikoalice definitivně odsouhlasit. „Ještě to nebylo schválené.  Oni se nesešli lídři pětikoalice, ale ministr s tím souhlasí,“ uvedl zdroj. O vyjádření redakce CNN Prima NEWS žádala i šéfa resortu financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Informaci sice odmítl potvrdit, ale nevyloučil ji. „Nemohu, ještě jsme o tom vůbec nejednali,“ sdělil Stanjura. „Z hlediska státního rozpočtu jde skutečně o zanedbatelnou částku, ale pro zaměstnance je to velmi důležitá složka přilepšení vedle platu. Je to dáno tím, že se blíží volby a vláda začíná brzdit,“ podotkl politolog Lukáš Valeš.

Plánované zrušení daňové výjimky na benefity zvedlo ze židle odboráře i zaměstnavatelské svazy. „My chceme s vládou na toto téma jednat, protože nejde pouze o zaměstnanecké benefity, ale jde o dalších osm bodů. Na počátku týdne očekávám nějakou informaci,“ sdělil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Sněmovna bude projednávat konsolidační balíček ve druhém čtení v září. Už na konci srpna ale čeká poslance mimořádná schůze, například kvůli zvýšení rodičovského příspěvku. „Ještě závažnější je potom projednávání návrhu státního rozpočtu, to je nejvýznamnější zákon, který má vláda předložit Sněmovně v září. Tam očekávám spíše kontroverze,“ popsal Valeš. „Celý podzim bude o ekonomice, o daních. Zase se nám do Sněmovny vrátí okopávání kotníků, souboj s opozicí, obstrukce a ‚takový téměř předvolební boj‘,“ sdělil politolog Jan Kubáček.

Tagy:
ODS Česká národní banka CNN Prima NEWS Josef Středula Zbyněk Stanjura Jan Kubáček vláda Lukáš Valeš vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR