Taktika vlády přináší tisíce mrtvých a miliardové dluhy, řekl Milan Kubek

Aktuální covidová statistika

Vláda by se měla zaměřit hlavně na dodržování stávajících opatření než na zavádění nových, shodli se hosté čtvrtečního vydání pořadu 360° Pavlíny Wolfové. „Hora porodila myš. Nic zásadního se nemění. Vláda setrvává v taktice pozvolného přibrzďování. Stojí nás to tisíce životů, miliardové dluhy a trpělivost lidí je napnutá k prasknutí,“ řekl v pořadu CNN Prima NEWS šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Prezident České lékařské komory upozornil také na nebezpečí odkládání pravidelné lékařské péče. Podle něho máme vyčerpaný zdravotnický personál a plné nemocnice. „Odkládají se výkony, což má rovněž negativní dopady,“ zdůraznil.

Kromě Kubka o aktuálních vládních opatřeních diskutovali také bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, stomatolog Radek Mounajjed a anesteziolog Martin Balík. „Překvapuje mě, že nepadlo ani slovo o školství. Potvrzuje mi to, že jsme země, která trochu pohřbila vzdělávací systém,“ řekl Martin Balík. Souhlasí ale s tím, co vláda přednesla. „Doba není vhodná na jakékoli rozvolnění. Systém je na hranici kapacit,“ dodal.

Opatření mohou být kontraproduktivní

Roman Prymula si na rozdíl od Kubka myslí, že změny představené vládou nejsou kosmetické. „Opatření by měla stačit, ale nejsou dodržována a vymáhána. Vede to k nihilismu, společnost už je nechce dodržovat. Musíme mít něco, co bude lehce kontrolovatelné,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví.

S tím souhlasil také Radek Mounajjed. „Je to i tím, že spousta odborníků říká, že se zas tak moc neděje,“ řekl. Opatření by podle něho měla být důsledně hlídána, spíše než aby se přijímala nová. „Opatření mohou být kontraproduktivní, je třeba se zaměřit na jejich dodržování,“ doplnil Roman Prymula.

Čtveřice hostů diskutovala bezprostředně po tiskové konferenci po jednání kabinetu Andreje Babiše (ANO). Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na ní řekl, že britská mutace koronaviru se ukazuje jako velmi nevyzpytatelná nebo že velkým problémem jsou horská střediska. Vláda proto například upravila omezení týkající se ubytování v hotelech pro lidi, kteří jezdí na služební cesty. Prý se tak často dělo jen naoko.

Vládní varovný prst

„Zájemce o ubytování se bude muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele, že byl vyslán na služební cestu,“ řekl Jan Hamáček a vyzval k dodržování opatření. „Abychom nemuseli už dále zpřísňovat a situaci společně zvládli,“ dodal s tím, že by v nejhorším případě mohlo přijít do úvahy i omezení pohybu kolem bydliště.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) došlo v posledních dnech k zastavení zlepšování epidemické situace. „I přesto, že opatření platí prakticky od Vánoc. V některých nemocnicích došlo dokonce k nárůstu nových příjmů. Reprodukční číslo je blízko jedné, což potvrzuje, že se brzdění zastavilo,“ řekl Blatný rovněž na tiskové konferenci po jednání vlády. Oznámená opatření vstoupí v platnost o půlnoci z pátku na sobotu.

Tagy: