Menšík koupil chalupu za 3500 korun, prodala se za miliony. Opatřil ji i výjimečnou sprchou

Nezapomenutelný český herec Vladimír Menšík trávil své volné chvíle nejraději na chalupě v Dolní Polici u Žandova, kterou si v roce 1965 zakoupil s tehdejší manželkou Olgou za 3500 korun. Byl velmi manuálně zručný a své letní sídlo dovedl k dokonalosti. Rodina ho tak mohla prodat za miliony.

Chalupu poblíž České Lípy zakoupil herec Vladimír Menšík v dezolátním stavu a trvalo několik let, než se stala obyvatelnou. Budoval ji postupně, jak mu čas dovololil. Hodně se na ni nadřel, ale výsledek stál za to. Vlastnoručně z ní dokázal vytvořit krásnou pruhovanou roubenku, kterou mu leckdo mohl závidět. Byl velmi šikovný a manuálně zručný, v podstatě kutil domácí. Manželce například sám zateploval skelnou vatou podkrovní místnost. Na zahradě pomocí vidlí, hadice a násady na konev zase vyrobil originální zahradní sprchu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chalupu zpěvačky Evy Pilarové koupila za 10 milionů korun Alice Nellis. Jak kouzelné bydlení vypadá?

Na chalupě, která byla postavena poblíž řeky, to miloval. Rád na ni jezdíval se svou rodinou a často si tam zval kamarády z herecké branže. Pravidelnými hosty bývali Stella Zázvorková, Jiřina Bohdalová, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová nebo Miroslav Horníček.

Pro Bohdalovou byl jako chalupář inspirací

„Byl to skvělý bavič, společník a hostitel. Byl pro mě jako rodina. Ráda vzpomínám na všechno, co jsme společně prožili. Byly to krásné časy... On pro mě nikdy neumřel,“ zavzpomínala pro CNN Prima NEWS herečka Jiřina Bohdalová, která se od Menšíka inspirovala a díky němu si také pořídila chalupu - bývalou hájovnu v Českém ráji.

Menšík pro své hosty také rád vařil. Jeho specialitou byla polévka, které říkal prkenice a živáňská vepřová pečeně. „S Vláďou Menšíkem jsme se mockrát potkali před kamerou. Byl to báječný chlap. On tu chalupu měl jako dítě. Hodně často o ní mluvil. Pamatuji se, že tam v okolí chodil často rybařit. Zval mě tam několikrát, ale nikdy to nakonec nevyšlo, což mě dodnes mrzí. Dost často jsem jezdíval na chalupu ke Slávce Budínové, ta ji měla u Blatné,“ zavzpomínal pro CNN Prima NEWS herec Jan Kuželka.

Rodina chalupu prodala za miliony korun

Menšíkova rodina chalupu prodala v roce 2005, tedy 17 let po jeho smrti, za miliony korun. Kupce si pečlivě vybírala. Nakonec ji svěřila milým mladým lidem, kteří ji nejvíce padli do oka.

Vdova Olga nechala v českolipském muzeu zřídit expozici, která je známá jako Menšíkova světnička. Je v ní vystaven původní nábytek z chalupy, nádobí, obrazy a další vybavení. Dokonce i osobní hercovy předměty, včetně jeho oblíbeného županu.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Seriálový herec Petr Batěk se stal potřetí otcem a se svou novou rodinou žije v luxusním bytě s výhledem na celou Prahu. Jak to u něj doma vypadá?

Tagy: