Vláda se tvrdě pře o ministerstva. Strany před volbami ztrácí nervy, míní politologové

Zbyněk Stanjura (ODS) a šéf Pirátů Ivan Bartoš

Vládní spor o ministerstva

Sporů uvnitř koalice přibývá. Jedním z nich rozpoutal nedávný výrok ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který řekl, že by nic neměl proti zrušení ministerstva pro místní rozvoj a sloučení dalších resortů dohromady. Mezi politiky to vře i kvůli novele zákoníku práce. Podle politologů jsou spory součástí kampaně před evropskými volbami.

„Myslím, že můžeme zrušit ministerstvo pro místní rozvoj,“ řekl Stanjura. Chtěl by tím ušetřit v rozpočtu a agendu převést na jiné resorty. Výrok ministra financí naštval například šéfa Pirátů Ivana Bartoše i koaliční Starosty. „Pokud hlavním argumentem je, že by stát ušetřil zbavením se budov, tak je to opravdu směšný argument,“ řekl Bartoš.

ČTĚTE TAKÉ: Záchrana pro Kyjev? Americká sněmovna schválila pomoc Ukrajině za 61 miliard dolarů

K výroku Stanjury se vyjádřil také předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. „Pro nás je to dlouhodobě dobré kontaktní ministerstvo, s kterým řešíme mnoho lokálních problémů,“ popsal Rakušan.

Koaliční kolegové se však neshodnou. „Určitě by se dalo zrušit a rozdělit ty agendy mezi jiná ministerstva,“ řekl pro CNN Prima NEWS v pořadu Partie ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Přidala by se i opozice. „Stanjura samozřejmě hledá každou korunu… Pod vedením pana Bartoše ministerstvo opravdu nevýkonné je,“ pronesla v pořadu Partie místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (nestr. za ANO).

Stanjura by ale klidně šel ještě dál. „Netajím se tím, že by bylo dobré mít druhé silné ekonomické ministerstvo, kde bych sloučil nejen dopravu a dnešní ministerstvo průmyslu a obchodu do ministerstva hospodářství,“ popsal pro CNN Prima NEWS v pořadu Co na to ministr Stanjura.

Neshody ale nepanují jen mezi ODS a Piráty. Do sporu se občanští demokraté dostali i s lidovci kvůli novele zákoníku práce. Ministr financí do ní totiž chce prosadit výpovědi bez udání důvodu. Koaliční partnery chce přesvědčovat, že se jedná o správný krok.

Tématem pro lidovce jsou naopak valorizace daňových slev na poplatníka. „Jsme v situaci, kdy je pan ministr Stanjura odmítá, protože nemáme dostatek prostředků ve státním rozpočtu, což je přitom ve vládním prohlášení, lidovci zase budou trvat na tom, aby slevy rostly,“ míní místopředseda poslaneckého klubu Michael Kohajda (za KDU-ČSL).

Podle politologů jsou střety předzvěstí voleb. „ODS se ocitla před tlakem, že nedělá úplně pravicovou politiku,“ popsal pro CNN Prima NEWS politolog Jiří Pehe. Politolog Lukáš Valeš doplnil, že KDU-ČSL začíná ztrácet nervy. „Klesá v žebříčku a hledá cesty, jak se vymezit proti ostatním koaličním partnerům,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Středula: Výpověď bez důvodu je návratem do 19. století. Každý si práci najde, řekl Zajíček

Tagy:
Ukrajina ministr financí ODS volby KDU-ČSL Ivan Bartoš Česká pirátská strana Zbyněk Stanjura Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Zákoník práce