Zaorálek: Česká iniciativa je jen PR akce. Granáty už jsou možná na Ukrajině, namítl Votápek

Lubomír Zaorálek (vlevo) a Vladimír Votápekl

S českou muniční iniciativou mám problém, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM), který projekt označil za „PR akci“. Zdůraznil, že se jedná o velmi citlivou záležitost, kterou může ohrozit každá uniklá informace. Bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek však namítl, že dodané granáty již mohou být na Ukrajině.

Bývalý ministr zahraničí uvedl, že s českou iniciativou nákupu munice pro Ukrajinu má dlouhodobě problém. „V době mého působení v úřadě jsme také dodávali munici, například v boji proti Islámskému státu. Jedná se o jednu z nejcitlivějších záležitostí, takže se divím, že se o tom takto veřejně mluví,“ připomněl.

K TÉMATU: Trump vyzval Evropu, aby „sebou hodila“. Přežití Ukrajiny je důležité i pro USA, řekl

Rovněž zdůraznil, že se jedná o logisticky náročný projekt. „Musíte vše zkontrolovat. Při převozu z Afriky či Asie se z toho stává nákladný kolos. Veřejné ohlášení prezidenta Petra Pavla v polovině února proto nechápu,“ poznamenal exministr.

„Už nyní víme, že Rusové se kolem zainteresovaných zemí pohybují a snaží se vše ovlivnit. Dokonce mohou udělat diverzní akci podobnou jako ve Vrběticích. Od února jsme tak otevřeli prostor, aby se ruská strana mohla zajímat, odkud munice pochází,“ vyčetl Zaorálek čelním představitelům a celou iniciativu označil za „PR akci, kvůli níž si koledujeme o blamáž“.

Podle Votápka je zásadní, že k tomuto projektu vůbec došlo a že má výsledky. „Ale ta munice tam ještě není,“ přerušil ho exministr zahraničí.

„Nebyl bych tak přesvědčený, že granáty na Ukrajinu ještě nedorazily. Něco takového bych si nedovolil tvrdit,“ reagoval diplomat a dodal, že o době oznámení má také pochybnosti. Připomněl také, že dodávka bude rozdělena na několik částí.

„Na území Ukrajiny dorazí 50 či 100 tisíc granátů. Mohu ubezpečit, že o dodávce munice jsme s jednou nejmenovanou africkou zemí jednali již před rokem. Nejde o žádnou unáhlenou improvizaci prezidenta Pavla, ale o systematickou a dlouhodobou aktivitu,“ dodal v pořadu 360°.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prezident Pavel Fialovu návštěvu v USA chválí. Česko se vrací na zaslouženou pozici, řekl

Tagy:
logistika Ukrajina zbraně Lubomír Zaorálek pořady CNN Prima NEWS Vladimír Votápek iniciativa Rusko granát munice 360° Ministerstvo zahraničních věcí České republiky ruská invaze na Ukrajinu dodávka zbraní