Záchrana pro Kyjev? Americká sněmovna schválila pomoc Ukrajině za 61 miliard dolarů

Americký prezident Joe Biden zamířil do Kyjeva, kde se setkal s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským.

Záběry ukrajinského vzdoru proti ruské přesile

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu přijala návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině, která se již přes dva roky brání ruské invazi. Pro vyčlenění až 60,8 miliardy dolarů (v přepočtu asi 1,44 bilionu korun) zvedlo ruku 311 kongresmanů, proti bylo 112. Nyní návrh poputuje do Senátu, kterým by měl hladce projít. V horní komoře mají totiž většinu demokraté, nikoliv republikáni, kteří zmíněný návrh několik měsíců blokovali. Sněmovna reprezentantů ve stejný den přijala také zákon o vojenské pomoci Izraeli za 26 miliard dolarů (625 miliard korun), a to v poměru 366 ku 58 hlasům.

Poté, co oba zákony projdou Senátem, by je měl urychleně podepsat prezident USA Joe Biden. Šéf Bílého domu apeloval na kongresmany, aby pomoci pro Ukrajinu i Izrael dali zelenou. V případě podpory Kyjeva do poslední chvíle nebylo jisté, zda návrh projde. Stále více západních zemí, včetně Česka, upozorňovalo, že Ukrajina by bez americké podpory nemusela v příštích měsících ustát očekávanou ruskou ofenzivu.

Ukrajinci si rozhodnutí amerických zákonodárců velmi váží. „Jsem vděčný Sněmovně reprezentantů USA, oběma stranám a předsedovi Miku Johnsonovi za rozhodnutí, které udržuje historii na správné straně. Spravedlivý mír a bezpečí lze dosáhnout pouze silou. Děkuji, Ameriko,“ vzkázal na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj americká pomoc zabrání rozšiřování války a zachrání tisíce lidských životů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina je v úzkých, hrozí jí průlom obrany. Washington Post vyjmenoval tři hlavní problémy

Spojené státy jsou největším zahraničním vojenským podporovatelem Kyjeva. Pomoc však v posledních měsících vázla kvůli vnitropolitickým sporům v Kongresu. Moskva reagovala podle očekávání. Kreml uvedl, že schválení vojenské pomoci prý jen zabije ještě více Ukrajinců kvůli kyjevskému režimu.

K balíku pomoci pro Ukrajinu se vyjádřili také čeští politici. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí ocenil. Připomněl, že během své návštěvy USA v tomto týdnu o americké pomoci diskutoval s předsedou Sněmovny reprezentantů, kterým je republikán Mike Johnson. „Děkuji mu za jeho odvážný krok a předložení těchto návrhů k hlasování v zájmu svobody, bezpečnosti a jednoty transatlantického spojenectví,“ uvedl v sobotu Fiala v česky a anglicky psaném příspěvku na sociální síti X.

Po úterním setkání s Johnsonem a řadou dalších demokratických i republikánských členů Kongresu předseda české vlády sdělil, že je mírně optimistický ohledně schválení balíku americké pomoci Ukrajině. „Věřil jsem, že je šance na posun dobrým směrem, a to se naplnilo,“ zmínil premiér. Dodal, že je dobře, že si americký prezident a jeho administrativa uvědomují, jak moc je spolupráce s Evropou a americká pomoc pro Ukrajinu zásadní.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) přišlo rozhodnutí v nejvyšší čas. I Evropa ale podle něj musí dělat víc. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je vojenská pomoc USA zcela zásadní a Česko může být hrdé, pokud ke schválení aspoň trochu přispělo.

V případě Izraele návrh počítá s podporou ve výši 26 miliard dolarů (asi 625 miliard korun) na podporu „jeho úsilí ubránit se Íránu a jeho spojencům a na posílení vojenských operací USA v reakci na nedávné útoky“, stojí ve shrnutí návrhu. Částka zahrnuje také 9,2 miliardy na humanitární pomoc.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu již poděkoval Spojeným státům. Ve svém příspěvku na síti X uvedl, že tento krok ochrání západní civilizaci. Podle izraelského ministra zahraničí Jisraele Kace přijetí zákona mimo jiné vysílá jasný signál nepřátelům Izraele.

„Hlasování o balíku pomoci Izraeli, který byl schválen s drtivou podporou obou politických stran, dokazuje silné vazby a strategické partnerství mezi Izraelem a USA. Zároveň vysílá silný signál našim nepřátelům,“ uvedl Kac na síti X.

Tagy:
válka Izrael pomoc Ukrajina zbraně Joe Biden Demokratická strana Republikánská strana Volodymyr Zelenskyj USA Rusko munice Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických