Vládo, nerozvolňujte. Počkejte nejdřív do února, žádají Babiše lékaři

Milan Kubek v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 17.1.2021

Vládo, prosím, nerozvolňujte, žádá kabinet Andreje Babiše (ANO) prezident České lékařské komory Milan Kubek. A není v tom sám, přidávají se k němu další lékaři i epidemiologové, kteří argumentují především aktuálním počtem 6500 hospitalizovaných. Vláda o masivnějším rozvolnění bude jednat ve středu.

Podle systému PES by se od středy mohlo Česko přesunout z pátého do čtvrtého stupně, alespoň tak byl PES zpočátku nastavený. Tedy, když se bude index, podle kterého se protiepidemický systém mění, zlepšovat po dobu sedmi dnů, může se přejít do nižšího stupně.

Ve čtvrtém stupni by tak mohlo dojít ke zmírnění zákazu vycházení nebo k povolení setkávání až šesti osob. Nutno říct, že řada lidí ale už dnes venkovní aktivity podle počtu neomezuje a především hory praskají ve švech pod náporem turistů. A to by přitom společně směli být venku pouze dva lidé nebo rodina.

PES není jediným faktorem rozvolnění

Ministr Jan Blatný pravidelně opakuje, že index u protiepidemického systému není jediným faktorem, který má na rozvolnění vliv. Otázkou je, co vše vláda bude ve středu zohledňovat. Dlouhodobě hovoří o procentu nakažených seniorů nad 65 let, dále procentu pozitivních testů v denním vzorku (nově je to u testů tzv. z ulice) a číslu R. Tím zřejmě nejpodstatnějším faktorem je ale zaplněnost nemocnic, která je aktuálně na 6500 pacientech.

Lékaři i epidemiologové na vládu apelují, aby za tohoto stavu rozhodně nerozvolňovala.

„Potřebujeme vyřešit stávající vážnou krizi a k tomu nám pomohou ty nejprimitivnější věci – ruce, roušky, rozestupy a nechodit tam, kam nemusím. A vládo, prosím vás, nerozvolňujte,“ žádal Andreje Babiše a jeho ministry v nedělní Partii Milan Kubek.

Rozvolnit nejdříve od února

A přidávají se i další. „S rozvolňováním bych počkal minimálně 14 dní, a to do doby, kdy se výrazně zmírní kritická situace nemocnic. Jako první bych za patřičných opatření umožnil otevření malých obchodů s nezbytným sortimentem. Ostatní až při dalším zlepšení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Svatopluk Němeček, ředitel bohumínské nemocnice v Moravskoslezském kraji – jednom z nejpostiženějších ze všech regionů.

Před rychlým rozvolněním varují i epidemiologové. „Za mě jsou jakékoli diskuse o uvolňování zatím předčasné, situace je stále špatná a může ji zkomplikovat i britská mutace viru,“ dodal pro CNN Prima NEWS šéf epidemiologické skupiny na ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Je to ale už potřetí, co odborníci před rychlým rozvolňováním varují. Vláda je v předchozích dvou případech příliš neposlechla a otevřela. Za čas jsme se pak vrátili do ještě horší situace.

Epidemiolog a bývalý šéf epidemiologické skupiny na ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar začátkem prosince, kdy došlo ke druhé vlně rozvolnění, CNN Prima NEWS řekl, že za bezpečný stav pro uvolnění by považoval maximálně hranici 2000 nakažených denně a desetiprocentní pozitivitu u denních testů. Aktuálně Česko osciluje mezi pěti a deseti tisíci nakaženými denně a pozitivita testů je kolem 30 procent. Rozvolnění by tak nedoporučil.

Hamáček: Nejsem pro velké rozvolnění

Obezřetní tentokrát chtějí být i ministři, ale tlak na otevření je velký.

„Chtěl bych, abychom nestáli ani jeden den navíc. Na druhou stranu chci být objektivní, a když to uspěcháme, uděláme zase další vlnu. Prosím všechny, ať netlačí bezprostředně sedmý den,“ řekl v nedělní Partii ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Pro pomalejší cestu je i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. „Obecně mohu říct, že já pro žádné velké uvolňování nejsem. Situace v nemocnicích je stále kritická,“ sdělil CNN Prima NEWS Hamáček.

Už v pondělí by vláda měla podle premiéra Andreje Babiše schválit otevření menších obchůdků jako jsou papírnictví, oděvy a obuv pro děti nebo prodejny se spodním prádlem.

Tagy: